lørdag 8. mai 2010

Forrige helgs runderingskurs

Forrige helg hadde vi motivasjonskurs i rundering for bruksgruppa. Tone var så grei å stille opp for oss nok en gang. Vi var heldige med været og det ble et knallbra kurs. Vi var seks stk som hadde fått plass på kurset. Startet med en god gjennomgang for hver ekvipasje. Hva ønsket vi å trene på? Hadde vi problemområder som vi ønsket å fokusere spesielt på?

 Isi med små redningshundvalper

 Vi fikk alle anledning til å støtte norske redningshunder ved å kjøpe en liten "Isi-valp" (kosehund) De var så skjønne at noen ble rett og slett valpesjuke, he he. Greie å ha med å gjøre var de også......


Her er gjengen klar til kursing

Vi lærer så mye av disse kursene og får masse gode tips til ting vi kan/bør gjøre. Generelt så vi at der var flere ting vi ikke har vært flinke nok til å gjøre:
  • Figurantarbeid 
Her kan vi bli mye bedre. En henger seg lett opp i faste måter å belønne på og glemmer at dette er det aller viktigste med hele treningen. Får en et eller annet problem bør dette være det første vi ser nærmere på i forhold til hunden. Hva liker den aller best? Hvilken type lek? Ofte kan retrieverene tenne mer på jaktlek enn kamplek. Lekeøktene kan godt være korte og intensive. Stoppe når hunden har aller kjekkest. Noen hunder kan godt fyres litt opp med lek med figurant på midtlinja før en starter selve runderingen.  Hunden kan så trekkes litt bort mens figurantene legges ut.Noen hunder trenger mye mer aktive figuranter enn vi har praktisert før, spesielt under meldetreningen der de kan ha en tendens til å gå fort leie. Hundefører har selv et ansvar for å fortelle figurantene hvordan de skal belønne hunden, og i tillegg skal en velge ut de figurantene som en ser klarer å belønne hunden best mulig. Dette er svært viktig.
 Noen hunder liker bedre godbiter. Hvordan kan godbitene "serveres" på en mer spennende måte? Lek med godbit, stjele fra lommer/vesker, en kan løpe litt fra hunden evt rulle rundt på marka, hunden kan "grave" godbitene ut av hånda, kanskje den liker å få godbitene liggende oppå figurant. Mulighetene er mange og en kan godt prøve seg litt frem.
  • Plassering som figurant
Her var det ganske tydelig at vi ikke har vært flinke nok til å gjemme oss som figuranter. Vi skal ligge helt flatt i terrenget, ikke sitte på kne, på huk, eller lene oss opptil trær. Hundene får lett en tendens til å finne fig på syn når den er kommet ut, hvis vi ikke passer på dette.
  • Utplassering av figurant
 Vi må være nøyere med utplassering av figuranter. Dette for å unngå sporløsning. Vi må gå MYE større buer/runder ut når vi trekker frem. På de hundene som har lett for å ta spor og trekker bakover på slaga for å lete etter spor der, så er det bedre å legge figurantene ut langt fremme for at de så trekker tilbake i posisjon i en stor bue. Husk å sjekke vindretningen i forhold til om figurantene skal gå ut forfra eller bakfra. Det tar lenger tid, men det MÅ gjøres. Noen ganger (der det er mulig) kan en la figurantene komme inn bakfra eks trekke inn fra nærliggende grusvei el.utenfor selve løypa.
Noe annet som er en fordel å gjøre er å tråkke terrenget rett før hunder som ofte går spor skal rundere. Selv om en har tråkket terrenget i starten på dagen må det kanskje gjøres om igjen rett før start, da hundene lett kjenner forskjell på gamle og nye spor.
  • Innkalling fra funn/blindslag
Her er det viktig at en trekker godt fremover med en gang hunden har løpt ut. Blir det et utilsiktet blindslag skal ikke hunden finne oss igjen på samme sted, vi skal ha trukket frem for å rope inn/ta imot hunden der. Når vi roper inn hundene er det lurt å rope flere ganger for å "hjelpe" hundene til å lokalisere hvor vi er på midtlinja (spesielt i tett terreng). En kan også med fordel snu oss vekk fra hunden når vi roper for andre gang. Lyden bærer da andre vei, noe som kan gjøre at hunden trekker bedre frem mot oss.
Hvis en skal ha passering gå et par steg utover i terrenget (rett før hunden er fremme hos deg) for å vise hunden tydelig den retningen vi vil den skal springe ut i. Spesielt viktig hvis de kommer skrått inn eller oppover langs midtlinja. Lurt å  trene spesielt på dette da hunden ofte har vansker med å vende 90 gr i fart og skal løpe rett ut.

Ekko er klar for slag

Tone tester hva Ekko liker

Majas trening   lørdag
Det jeg ønsket å trene på var at hun skal løpe rett ut fra midtlinja og ikke dreie enten frem eller tilbake for å finne spor frem til figurant. Dermed var utplassering av fig og tråkking av løypa viktig. I tilleg brukte jeg noe påvirkning for å få henne rett ut i funn. (hun har fått en lei tendens til å trekke bakover i løypa på vei utover)
Den ene figuranten ble plassert ut fra grusveien og inn i løypa. Den andre gikk laaaangt ut og rundt før den trakk inn på plass. Brukte løypa inni valpeskogen.
Fikk ei kjempegod økt der hun løp rett ut uten sporløsning på noen av slaga. Jeg hentet henne på en del av slaga, også fordi det var greit å gjøre fordi det tok lang tid å plassere ut neste figurant.

Andre økta ble like bra, rett ut og i funn uten å skrå hverken frem eller tilbake. : )  Andre økta ble kort, da klokka var blitt så mye. Det tar lang tid å rundere med seks hunder. Vi dro ikke hjem før i sekstiden og hadde startet kl ni om morgenen, så det var en lang dag. : )

Søndag
På søndagen gjorde vi likt, men i dag hadde jeg første økt ute med grusveien som midtlinje. Terrenget ble tråkka før vi begynte. Fine slag uten sporgåing i dag også. Hadde en stopp på et av slaga, men hun ble "ventet ut" og gikk fint ut etterpå. Brukte lang tid på å finne Marit på dette slaget, men hun gir ikke opp og fikk funn til slutt. Merket at Maja blir lett påvirket av varme, så hun var noe tregere mot slutten av økta her ute i sola. Brukte derfor noe påvirkning, men tok en runde etter påvirkningen for å strekke tiden litt mellom påvirkning og at hun får løpe ut.

Rett før siste økta mi var jeg inni skogen for å avkjøle Maja litt i bekken. Plutselig ser jeg en hoggorm ligge helt i kanten på bekken. Heldigvis var maja i bånd og jeg er ikke sikker på om hun la merke til ormen engang. Fikk dratt henne et stykke bort. Ormen var bare eb halv meter fra Maja og lå stille, men med hodet oppreist. Det var et lite solgløtt akkurat der den lå. Bandt Maja i et tre et stykke borte og gikk for å hente kamera i bilen.

Her er den:

Fant ut at jeg ikke ville fortelle om hoggormen før etter økta mi, i tilfelle figurantene skulle "få kreglå" og ikke ha det så greit ute i skogen under siste økta, he he.

Valgte å ha siste økta inni valpeskogen der det er mye kjøligere. Her valgte Maja å trekke frem på ene slaget. Hun har for vane å gjøre det akkurat her ved myra. Hun tar da stien rundt istedenfor rett over. Vi valgte da å sende henne en gang til her med påvirkning og synlig figurant for å få henne rett ut over en del kvist og myr. Denne gangen gikk det bra. Hun rundet riktignok de greinene som lå nærmest, men  løp så rett over myra og i funn. Kan godt trene litt på dette av og til ser jeg. Hun har nok lett for å velge letteste vei.

Det vi også ser er at det er viktig at ikke de som står på midtlinja gir kos og oppmerksomhet til Maja når vi kommer inn for å starte treningen. Hun trenger å holde alt fokus utover mot figurant.
Videre ser jeg at å under passering må jeg av og til få henne helt inn til meg for å unngå passeringer som er for langt fra meg. (iallefall inni valpeskogen der det er så åpent, har hun lett for å gjøre det)
Maja kan også godt trene blindslag etterhvert når fokuset på rett ut uten sporløsning er kommet mer på plass.

(Skal legge ut flere bilder når jeg får orden på bildeprogrammet.)

3 kommentarer:

Aud Venke sa...

God oppdatering og påminningar til oss. På Ekko er det tydeleg at figurantarbeidet er viktig. Det var gøy å sjå på han medan dei lekte og fekk han i gir :).

Tone sa...

Gu...kor lang an va den ormen... :-((

Gro sa...

Ja, den va lange. Får kje håba at det va ei hu så ska laga mange små ormeungar akkurat der...... uæææ!