søndag 26. august 2012

Ny operasjonteknikk "tight rope"

Fant en nyere metode ved operasjon av korsbåndskader fra Hønefoss dyrehospital. Kanskje noen kjenner til denne?....


Ved korsbåndsskader tilbyr vi nå til store hunder Tight-rope kirurgi som en av de første klinikker i Norge.

Denne teknikken utviklet ved University of Missouri, og er en ny operasjonsteknikk som er mindre invasiv enn metoder som innebærer å kutte over bein for å korrigere vinklingen i kneleddet. Fordelene med Tight-Rope er at den påfører hunden mindre vevsskade (minimal invasive) og dermed også redusert risiko for komplikasjoner. Hunden kan bruke benet rett etter operasjonen og langtidsresultatet etter en slik operasjon er lik eller bedre enn det vi ser etter større inngrep som TPLO-operasjon.
De vanligste operasjonsteknikkene ved korsbåndsskade har tradisjonelt vært ekstrakapsulære teknikker og teknikker som innebærer en eller annen form for kutting av bein (TPLO, TTA). Tight-ropeteknikken er en videreutvikling av ekstrakapsulær stabilisering der en setter inn en fiber-tape sutur tilsvarende som brukes ved ankel og skulderkirurgi hos mennesker. Teknikken gir god stabilitet i kneleddet også for store hunder. Vi gjør en individuell vurdering av hver enkel pasient, - dersom tibial platå-vinkelen er > 32 grader anbefaler vi TPLO eller TTA.
Fordelene ved Tight-rope:

  • Er minimal invasiv ettersom den ikke innebærer kutting og plating av leggbein for å forandre vinkel på tibiaplatået
  • Redusert postoperativ smerte
  • Redusert risiko for alvorlige komplikasjoner (infeksjon, implantat som går i stykker, fraktur)
  • Er mer kostnads-effektiv
  • Gir resultat som er lik eller bedre enn mer invasiv kirurgi som TPLO eller TTA.
Ved alle typer korsbåndkirurgi er det viktig med en rehabiliteringsperiode der en bygger opp styrken i benet. Opptrening i vanntredemølle anbefales sammen med spesifikke øvelser for å bygge muskulatur.

Høres interessant ut, men ser ut som det er en helt ny metode her i landet........ og ikke sikkert de kan den her i regionen. 

4 kommentarer:

Tone sa...

Det hørtes jo mye bedre ut... Hønefoss er ikke sååå langt unna :-)

Vardegjengen sa...

Ja, ta den du.

Tone sa...

Og så bra hvis Marit kan gjør det i Egersund :-)))

Aud Venke sa...

Skjønar at du grublar over metodane. Syns denne siste her verka greiast, men ka veit eg... Ingenting om slikt. Kryssar fingrane for dokker på onsdag.