søndag 26. september 2010

Sporlørdag på Dale

I går var jeg på Dale for å trene spor. Var opphold og fint vær. Vi fordelte terreng mellom oss og jeg la ut to spor på ca 100 m hver. Godt merka med sløyfer og med 4 og fem gjenstander i, + slutt. Mens spora fikk litt liggetid var det kaffe, prat og litt meldetrening som stod på programmet.

Vicky har trent lydighet

Silje og Aud Venke 

Pia og Selma følger med mens Silje gjør klar sløyfene

Trente meldetrening sammen med Aud Venke. Hadde fire repetisjoner med det nye bittet. Første gang var det kun komme på plass hos meg, holde fast til kommando"takk", så "værsegod vis". Dette gikk bra så neste ble med hele kjeden. Hun sliter litt med å plukke opp bittet når det ligger på marka, men er underlaget mykt, så går det på et vis. På hardt underlag klarer hun det ikke. På siste repetisjon gikk Aud Venke opp og satte seg på toppen av ei trapp, litt bak gelenderet. Her som underlaget var betong, måtte Aud Venke  til slutt holde opp bittet fordi hun ikke fikk fatt i det. Ja ja, vet ikke helt hva jeg skal gjøre med det. vanligvis er en jo i skogen med mykt underlag så det betyr kanskje ikke så mye. Når vi kommer så langt som til fastbittet er jo dette ikke noe tema lenger.

Sporene hadde ligget i over halvannen time da jeg tok dem. Det gikk flott i dag også. Under det andre sporet gikk hun over den siste gjenstanden. Da holdt jeg henne igjen, hun kom litt tilbake, tok en runde og fant og markerte så gjenstanden. Denne gangen hadde jeg lagt ut både gamle sokker og noen harde plastgjenstander. Ville se om hun også markerte på "nye" og annerledes gjenstander enn de jeg vanligvis bruker. Det gjorde hun. Den hun gikk over var en "ny sokk". Kanskje jeg ikke hadde holdt på denne lenge nok, slik at der var mindre fert av den??
Ja ja, tror uansett det er lurt å holde igjen når jeg ser at hun går over. Iallefall når jeg ser at hun går forbi uten å reagere/markere.

1 kommentar:

Tone sa...

Det er bare å holde bittet litt høyere hvis hun ikke får tak i det på hardt underlag. Men man kan jo da benytte sjansen til å holde det et annet sted enn rett foran seg. Feks kan det holdes bak ryggen el lign. slik at hunden må lete litt etter det (men ikke lete for lenge da.. ;-)

Ang hvis hun går over gjenstander, så gjør jo hundene det fra tid til annen, sikkert av ulike grunner. Vet ikke om jeg ville holdt igjen hvis jeg var skråsikker på at hun ikke slo/fikk ferten av den. Men hvis hun får ferten, men allikevel ikke markerer, da ville jeg ivertfall holdt igjen og fått henne til å ta den, nei markere på den... Men så lenge dette kun skjer innimellom og ikke for ofte, vet jeg ikke hvor mye jeg ville brydd meg :-)
Men man kan jo tenke på om de gjenstandene man vanligvis bruker er "fulle av fert", dvs brukt maaaange ganger.
Man bør bytte ut gjenstander ganske ofte, noen kaster gjenstander som kun er brukt en gang. Da venner hunden seg til å markere/apportere dem selv om det er mindre fert av dem, og det er jo alltid en god sikkerhetsmargin.