lørdag 14. mai 2011

Meldetrening er - sukk - K J E D E L I G, synes Maja...og jeg må i tenkeboksen.

Aud Venke, Lise, Isabelle, Tom Ove og meg møttes på Sviland for trening i dag. Det var såvidt litt yr i lufta da vi startet, men utover dagen ble det mer og mer jamt silregn. Uff, så våte og kalde vi ble etterhvert. Vi er jo så vant med solskinn nå, så regntøy hadde de fleste av oss glemt helt hva var....... : )

Maja var andre hund ut og jeg har ikke trent siden før påske. Har vært opptatt med litt konfirmasjon og slikt.  Planen var å forsøke å gå over til å trene hele meldekjeden igjen etter en tids "terping" på momentet fra fig og inn. Ville trene såkalt "minirundering" som vi jo fikk ganske så bra til før.
Det gikk så som så må jeg jo si. Maja var ingen "sputnik" i dag nei. Første økt skulle være kort og jeg tok kun fire slag. Selve meldingen gikk jo forsåvidt greit, men det er iveren og farten som er utfordringen.

Andre økta -  var hun enda verre...... "som sirup" kan en vel beskrive det, he he. Hun stoppet helt opp på vei ut et par ganger og måtte sendes pånytt. Jeg trakk figurantene enda nærmere og fikk iallefall litt mer flyt mot slutten av økta. Det ble seks slag totalt.  "Dette er k j e d e l i g"   syns jeg Maja utstråler med hele seg. Tenkeboksen neste på meg.


  • Vil jeg noengang komme i mål med meldingen med Maja??
  • Skal jeg forsøke med halsmelding heller?? Men tror jo ikke det vil bli så enkelt heller. Hun kan lett halse på meg under vanlig trening når hun blir frustrert eller litt stressa, men det er jo noe helt annet enn å få henne til å halse på figuranter. 
  • Skal jeg legge hele meldingen på hylla og kun trene rett i lek og være fornøyd med det?? (innse at så langt kom jeg med Maja) 
  • Skal jeg forsøke å legge helt om på meldetreningen og legge figurantene langt ute og i skjul og se hva som skjer da?? (bare vente henne ut hvis hun er treig med å ta bittet)
  • Skal jeg la henne gå rett i lek og kun legge inn en eller to meldinger i løpet av ei økt for så å gradvis øke dette....?? Siden hun er så "treigmeldt" er nok dette ikke så lurt ??


Hmmm mange spørsmål og få svar i mitt hode akkurat nå. Hva er det lurt å gjøre????

5 kommentarer:

Tone sa...

Du har ivertfall tålmodighet som en "engel". Og er realistisk ift å tenke hvor langt Maja vil kunne komme. Hun er ikke akkuratt noen enkel hund å trene så du har jo fått til utrolig mye. Men -
Før du legger meldingen helt "på hylla" så synes jeg du skulle prøve noe av det du selv foreslår.
Jeg ville ha prøvd med figuranter ute og i skjul og om hun er treig med å ta bittet, så er det jo ikke sååååå "farlig" (når alernativet er å ikke ha melding???). Rop henne inn når hun har tatt det og ta noen "snarveier" (mer hjelp) enn hva det står i "læreboka". Det er jo bare å gjøre det magefølelsen sier og "drite" litt i hva som er oppskriften, akkuratt nå.
Det viktigste for dere er ikke å få en "perfekt" melding, men å få det til slik at du føler dere oppnår framgang og kan komme videre.

Og det å prøve med rett i lek og melding i samme økt, det er jo bare å prøve det og.

Og går ikke dette så er jo det viktigste at du og Maja har det gøy på treningen. Og selv om dere ikke har melding, så kan du jo komme lengre med runderingen og utvikle den videre. Blindslag, ukjente oppgaver ol er jo også gøy!!!

Aud Venke sa...

trur bare eg skal seie at eg er veldig einig med Tone. Både tolmodet og forslag til ka du kan gjere. Maja hadde ikke sansen i dag. Eg tenkte at vi var for nærme, men det treng ikkje vere det. Ho har alle antennane på dine bevegelsar når vi er så nære.

Lise sa...

Hei, enig du er utrolig tålmodig. Hvordan kan du få motivert henne? Hvis hun ikke gjør det fordi det er gøy, er det jo vanskelig. Shortcuts synes jeg ikke du skal ta, konsentrer deg heller om å få det bra det du får henne med på. Så også at det var viktig at du ikke beveget deg. Hvis hun ikke gjør dette fordi det er gøy, er hun tydeligvis helt avhengig av at du er der, og at du ikke "stikker av". Lykke til.

Gro sa...

Takk for innspill. Tenker jeg vil prøve litt mer før jeg legger meldingen helt på hylla. Både det å legge figurantene lenger ut og å forsøke med litt rett i lek igjen og teste med en melding i samme økta. Må få opp lysten og iveren igjen hos henne. Og det er ikke verdens undergang om det ikke går. Da vil jeg trene rett i lek og kutte ut meldingen, for jeg vil jo ikke slutte å trene rundering uansett. : )

Tror ikke det med mine bevegelser er noe å legge så mye vekt på, da dette ikke har vært en problemstilling før. Det var nok noe som oppstod denne gangen pga at Maja rett og slett ikke hadde noe særlig lyst til å trene i det hele tatt. Hun er avhengig av meg, men dette var folk hun kjenner godt og ikke er usikker på. Det var nok bare at hun var lite motivert og hun senser nok fort at mitt humør blir påvirket av dette.

IKS sa...

Først og fremst skal du ha ros for tålmodigheten din Gro. Den skal du være stolt over synes jeg :)

Nå vet jeg ikke hvordan Maja er på en annen type trening? Kanskje du kan se på hva som er forskjellen på både treningen og Maja sin iver til å utføre en oppgave?

Ellers tror jeg at Tone har et godt poeng i å drite i oppskriften og heller gjøre det som du føler fungerer for deg og Maja som et lag.