lørdag 27. august 2011

Mer sporing..........

Har hatt et par sporøkter til i det siste. Mandag la jeg ut to korte spor til Maja på Sviland. Fokuset var på sporoppsøk og i et av spora var det kryssende spor fra noen hundefolk i skogen. La også spora på barnålsbunn for å trene på det også.
Imens spora fikk ligge litt var det mye koselig prat med andre fra bruksgruppa på området. Og igjen ble det nesten mørkt før jeg startet på spora. (utrolig hvor fort tiden går når man har det kjekt : ) )

Begge oppsøka gikk veldig bra. Hun valgte rett vei uten og nøle på begge to. Hadde lagt en gjenstand få meter etter slik at hun skulle få kjapt belønning for å ha valgt rett vei.

Idag (lørdag) møttes Aud Venke og meg på Dale for å spore mer. Jeg hadde grudd meg litt til mye regn (ifølge meldinger tidligere), men idag var jo været riktig så flott. Varmt var det, ca 19 - 20 gr så og si ikke noe regn (bare et par drypp) og ganske god vind.

Jeg la først ut et ca 550 m langt spor til Maja med fire gjenstander og slutt. Jeg har funnet ut at jeg må slutte å merke gjenstandene nå. Jeg blir bare så "opphengt" i å gå å kikke etter merkene at jeg fokuserer for lite på å "lese" Maja når hun sporer. La opp til oppsøk i starten og sporet gikk på skogbunn, men også perioder med barnål. (spesielt på slutten).
Så la jeg ut tre sporoppsøk med kun en slutt ca 10 meter etter. Det var utrolig varmt å gå med Bergansbuksa  og fleecei dag. Puh, var helt svett etterpå.

Startet på litt feltsøktrening med Maja etterpå, mens Aud Venke hadde kondistrening med Ekko i form av å kaste tennisball med slik en "kastearm" greie. Effektive greier det der for oss som ikke får dreisen på vår egen "kastearm teknikk", he he.
Jeg tråkket opp en korridor til feltet på gressplenen. Maja fikk ligge å se på. Så fant jeg en gjenstand og passet på at Maja så at jeg gikk ut i feltet med denne. Jeg gikk og "latet som om" jeg la den fra meg flere steder på vei utover i feltet. La den fra meg helt ute i enden. Gikk tilbake og sendte så Maja ut med "søk apport". Hun så først ut som om hun gikk i godbitsøkmodus, men etterhvert fortsatte hun lenger og lenger ut. Hun fant gjenstanden, plukket den opp og kom i god fart tilbake og avleverte i utgangsstilling. Fikk deilig kattemat i belønning. Så gjentok jeg det hele med en ny gjenstand. Brukte litt store gjenstander som jeg tidligere har trent en del apport med. Dette i håp om at hun ikke skal blande sammen med sporingen der jeg jo bruker sittmarkering på gjenstandene hun finner. Det gikk like bra andre gangen. Hun var raskere ut og startet søket lenger ute denne gang. Fant og avleverte greit. Kjempeflink jente det!!

Lurer på hvor raskt en starter med to gjenstander i feltet? Er det en fordel å holde på med en en god stund først eller? Noen som vet?

Etter to timer med mye jabbing og litt trening var det spora sin tur. Sporoppsøka gikk ikke særlig bra. På det første valgte hun feil vei. Jeg holdt igjen da hun var gått ut sporlengden, hun snudde og fant slutten. På det andre valgte hun også feil vei. Da fant jeg ut at jeg bare skulle la henne gå uten å stoppe henne. Slutten lå jo ikke der så hun ville jo ikke finne noen belønning. Trodde jeg..... he he. Hun fortsatte langt bortover og til slutt fant jeg ut at jeg fikk rope henne tilbake. Men ingen Maja kom. Da ser jeg at hun har satt seg ned og bare sitter der. Jeg fortsatte å rpoe , men neida, hun satt like godt. Jeg går litt bortover og da slår det meg. Jeg ser ei sløyfe der hun sitter og jammen har hun ikke gått så langt at hun har fått overær av slutten på det siste oppsøket jeg hadde lagt ut. Shit og!!! Ja ja, min feil, jeg har jo hatt alt for kort avstand mellom oppsøkene. Tenkte ikke på det da jeg lot henne gå, he he. Jeg måtte jo bare gå bort å gi henne slutten hun hadde funnet og ikke ville forlate. : )
Gikk så tilbake og tok oppsøk nr to en gang til. Denne gang valgte hun rett vei heldigvis!

Så var det "langsporet". Her gikk hun rett i oppsøket og kort oppsummert var det et meget bra spor. Hun fant og markerte på alle gjenstandene. Jeg merket at jeg lettere klarte å følge med på henne så lenge gjenstandene ikke var merket. : ) Det eneste som var ganske ekkelt var alle maura som befant seg i skogen her. De krelte opp på Maja når hun satt for å få belønning for funn av gjenstand, og jeg ble ganske stresset av dette. Maja begynte å trippe og tydelig ikke likte alle maurene. Jeg trippet også og måtte rett og slett bevege meg litt fremover under belønningen fordi det var så ekkelt. Til og med sporlina ble svart av maur da den ble liggende i ro. Æsj, det var ikke så kjekt å ta fatt i den lina igjen underveis. (skulle gjerne hatt et par hansker akkurat da)

Men som sagt Maja sporet veldig bra, det var ikke før helt mot slutten at hun fikk et par sportap. Det var på barnålsbunnen. Men denne gangen sirklet hun fint og kom tilbake og fant sporet igjen. Rett ved ei diger maurtue mistet hun sporet igjen, men da orket jeg ikke stå i ro der og vente. Jeg gikk et lite stykke frem. (visste hvor sporet var her da jeg kjente godt igjen den store tua)  Maja kom inn litt på siden av sporet og fant dermed slutten på overvær. Jeg tok av sporlina etter belønningen var fortært og hun hadde drukket litt i en bekk, og da forsvant Maja avgårde på sporet mitt videre. Hun fulgte det helt ut til stien. Da hun ikke fant noe mer gikk hun så over på andre siden og fortsatte å lete etter spor der. Tror nok hun fant Aud Venke sitt spor til Ekko her, for hun var borte en liten stund før hun kom tilbake.

Her er sporloggen: Meg og Maja: rødt (meg sporlegger: grønt)


5 kommentarer:

Lise sa...

Ser ut som Maja storkoser seg med sporing Gro.

Aud Venke sa...

Takk for treninga i dag. Det var kjekt å gå spor og ha tid til å sitje i sola og drikke kaffi :) og prate. Eit kjempebra spor Maja gjekk. Eg er imponert.

I felt. bare ein tanke: Prøv med to gjenstandar fort. Det verkar som Maja henger seg opp når ho er innlært på noko, så kanskje du unngår det då?

Gro sa...

Ja, Maja koser seg med sporing. : )
Kaffi og drøs er kjekt det og, he he.

Ang felt; ja det er nok sikkert lurt Aud Venke. Skal prøve det.

Tone sa...

Foreslår at du ser en en god metode for feltsøk på Canis Tv:
http://www.canis.no/film.php?filmid=75

Gro sa...

Har sett filmen. Må nok se den litt nøyere en gang til for der var ting jeg ikke helt forsto...... : )