torsdag 29. desember 2011

Runderingskurs med Thomas Stokke i desember

Helgen 10. og 11. desember deltok jeg som observatør på runderingskurs med Thomas Stokke. Seks deltakere med hund og en del observatører stilte opp i Skjævelandskogen kl 9.00 lørdag morgen. Det var faktisk skumring enda da vi ankom. Og regnet gjorde det........ hele helga, sukk. Ja ja, hadde kledd meg i god varm dress så jeg holdt varmen heldigvis.

Her er noen av deltakerne

Her er flere

Valgte å være observatør på dette kurset rett og slett fordi jeg da får med meg enda mer av det som skjer på midtlinja, og jeg lærer mest på denne måten. hundene som deltok var på helt ulike nivåer, noe som var veldig kjekt for da får en sett hvordan en kan legge opp treningen ut fra nivået hos hver enkelt ekvipasje.
Thomas velger å dele runderingen inn i fire deler:

  • Belønning
  • Søk i system 
  • Melding 
  • Midtlinjelydighet/skogslydighet

Belønningen
Belønningen er det viktigste av alt. Den skal være drivkraften for hele runderingen. Vi kikket litt på hvordan hundene som deltok likte å bli belønnet. Thomas mener det er lurt å ha lek som et alternativ til godbiter. Lek gjør ofte hundene mer intense og "gira", men selvfølgelig kan en velge å kun bruke godbiter dersom dette fungerer bra  nok. En kan for eksempel utvikle lekelysten hos en godbitjunkie ved å belønne leken med godbit. Dvs få hunden opp i lek og klikke/si bra idet hunden er engasjert i leken. Videre mener han det er vi som skal bestemme oss for om hunden skal belønnes med eks lek på to slag, for så å gå over til godbit, ikke at hunden selv får velge å slutte leken for så å få godbit. Det er viktig at fig kommuniserer med fører underveis for å gi beskjed om hvordan belønningen fungerer og hva en skal gjøre videre.
Det er viktig at figurantene er aktive i leken, noen hunder krever mer aktive figuranter enn andre. : ) Samtidig skal en være obs på at en ikke "pådytter" hunden leken. Det kan være lurere å bevege seg bort fra hunden, enn å gå mot den. Litt forsiktige hunder kan bli overveldet av en for aktiv figurant som "maser" mye på hunden for å få den i lek. Noen ganger kan det være lurt at litt forsiktige hunder får ha fører stående rolig i nærheten mens fig leker med den (som støtte). Husk å avslutte leken før hunden blir lei og avslutter selv. Leker med langt tau el. i kan være en fordel i jaktlek med hunden.

Med Maja er nok en del av feilen gjort allerede mens hun var valp. Jeg har drevet alt for lite med lekutvikling på henne. Hun er en forsiktig hund som trengte min støtte for å leke med fig. Og en periode ble leken med (eller rettere sagt forsøkene på lek)  faktisk opplevd svært negativt av henne. Det var da hun til slutt nektet å gå ut under runderingen og mistet hele motivasjonen. Så gikk jeg jo over til kun å belønne med godbit, men det viser seg jo at for Maja er nok ikke belønningen sterk nok, slik at dette ofte går ut over motivasjonen for å rundere. Hun er rett og slett vanskelig å belønne, og da er det ikke så lett nei. : )

Her testes belønningen til Terkel

Søk i system
Vi startet med at vi tråkket terrenget alle sammen. Dette er vi ikke flinke nok til å gjøre på våre treninger.
I søk i system starter en innlæringen ved hjelp av flying slik vi kjenner det fra før. Figurantene nær for nybegynnere og øker lengden etterhvert. Husk å la hunden gå frivillig fra figurant (som er blitt passiv) før en roper på hunden for å vise den retningen til der en står på midtlinja. Hvis hunden kommer et stykke fra fører og en ser at en vil få en dårlig passering er det bedre å kalle hunden til seg og belønne selv, før en sender hunden på et nytt slag. hvis hunden ofte løper "villmann" (lenger frem enn den skal) for å søke etter fig er det bedre å trekke fig inn slik at hunden ikke får belønning for å løpe som den vil. Så kan en sende hunden rett på en mer synlig figurant på neste slag. Eller iallefall legge fig lettere til og sende hunden rett på fig.

For å trene på at hunden kommer letteste vei mot deg når den kommer tilbake fra belønning hos fig kan det være lurt å trekke et stykke inni skogen (mot der hunden kommer fra) slik at den lettere velger korteste vei. Spesielt hvis terrenget er litt tett og hunden har lett for å løpe samme vei tilbake til midtlinja som den løp ut.
Her kan en med fordel også trene mye trekantinnkalling utenom runderingen. (eks når en er ute på tur)

På spørsmål vedr "flying etter canismetoden" der hunden får mye synspåvirkning (synlige figuranter) kontra det å ha skjulte figuranter som enten dukker opp eller lager lyd, mente Thomas at han opplevde det vanskeligere å "ta bort" påvirkning via lyd eller oppdukk. Hunden blir gjerne passivt stående og vente på lyden eller et oppdukk. Han mente det er lettere å gradvis fjerne synlige figuranter ved å trekke dem lenger ut og så i skjul. Når hunden lærer søk i system via flying får den et mer selvstendig "driv" til figurant. Den jobber på eget initiativ.
En måte å lære inn vinkling når hunden kommer løpende langs midtlinje og rett ut til fig. (ofte 90gr vinkel) er å bruke midtlinjelydigheten. Hunden holdes av hjelper eller settes igjen på midtlinja. Fører går et stykke nedover linja og har en fig stående synlig rett ut fra seg. Fører roper på hunden som skal komme helt bortom fører (ikke stoppe opp eller komme på plass) før den får lov til å løpe ut til figurant som belønner. Hvis hunden tar snarveien rett til fig eller ikke kommer nær nok fører får den ikke belønning hos fig og må prøve en gang til. Kan jo være greit med ikke for lange avstander i starten når en trener dette. Bør trenes utenom selve runderingen.

Når det gjelder Maja så liker hun veldig godt flying og jeg opplever at det er det mange av hundene vi trener med som gjør. Der jeg ser det skorter på er midtlinjelydighet.  Det har jeg trent alt for lite på. I og med at problemet med Maja har vært motivasjon og driv i runderingen, har jeg fokusert mest på dette og ikke vært så nøye på om avstanden ved passering har vært lovlig stor enkelte ganger. ; )
Ser jo klart at det hadde vært greit å trene inn mer "kontroll" på midtlinja også bruke dette for å trene på vinkling ut fra midtlinja.

Kira i virkelig "flying" over pytten på midtlinja : )

Silja under en kjempebra passering

Her er Balder i farta


Melding
Her kom det masse gode tips i den grunnleggende "hold fast" treningen. Det er utrolig viktig å lære hunden et solid og hardt grep på løsbittet. Det har en myyye igjen for tror jeg. Slurving her fører veldig lett til at hunden slipper løsbittet (eller fastbittet) før de skal under meldetreningen. Dette er jo grunnleggende apporttrening som en har bruk for i de fleste hundsporter. Det å jobbe for at hunden skal holde bittet (gjenstanden) selv om du dunker borti det, drar i det og ikke slipper før den får beskjed om det er svært lurt. En kan starte denne treningen tidlig i valpeperioden. Bruk noe hunden liker å holde i munnen. Hold fast i gjenstanden og dra gjenstanden lett  mot deg. Når hunden holder godt fast klikker du/eller sier bra. Du utfordrer hunden ved å dra hardere i gjenstanden. Slipper den så "tjoho, den er min" ingen belønning på deg, he he. Forsøk så påny. Pass på timingen her så du ikke klikker akkurat i det hunden slipper.

Du kan også kjøre en liten mini meldetrening på denne måten. Hunden må holde og dra i bittet før du belønner. Bruk omvendt lokking, dvs hold en åpen hånd med godbiter foran hunden. Hunden skal nå måtte dra godt i løsbittet før den får lov til å løpe bort til hånden og forsyne seg av belønningen. Her forestiller hånda med godbitene figuranten, og hunden må holde fast løsbittet, som du holder foran den, før den får lov til å "løpe til figurant" for å få belønning. Kvalitetssikre "hold fasten" ved å gradvis dra mer i bittet og krev at hunden holder fast og ikke lar deg dra bittet ut av munnen. Prøv påny hvis den holder for løst slik at du klarer dra ut bittet.
Prøver hunden å ta snarveien til godbithånden uten å ta bittet eller ikke holde skikkelig fast til du gir signal (klikk/bra), så lukker du bare hånden igjen, ..... ingen belønning.

Hvis hunden nøler med å ville ta bittet under treningen er det lurt å bevege bittet litt bakover bort fra hunden, istedenfor å holde det rett foran nesen eller nærmest dytte det inn i munnen. Hunden skal selv på eget initiativ ta bittet. Noen hunder gjør dette lettere hvis du beveger deg litt fremover eller bakover.

Avlevering i utgangsstilling trenger du ikke begynne med med en gang med valpen/hunden når du trener meldetrening. Du kan f.eks. lære hunden å avlevere i hånden i starten. Slik får du trent melding før alle detaljer i lydigheten er innarbeidet.

Det svarer seg å trene mye på denne grunnleggende treningen før en starter på meldetreningen. Tren også hold fast på forskjellige steder også i skogen slik at øvelsen blir godt generalisert. Tren gjerne første (siste del i  ferdig øvelse) delen av meldetreningen (holde fast bitt, slippe på signal og løpe ut til figurant for belønning) både på p -plassen og inni skogen. Meldingen baklengskjedes der det hele tiden er figurant som står for belønningen av hunden. (dette kjenner dere jo til)

Her ser jeg nok en gang hvor jeg har slurvet med Maja. Hun var ikke lett å få til å holde på gjenstander generelt sett, så jeg strevde leeeenge med dette. Da hun endelig holdt løsbittet fast, hoppet jeg galant over det å holde skikkelig grep mens jeg dro i bittet og fikk henne til å holde skikkelig tak. Hun holdt fast og jeg var den gang veldig fornøyd med det. Hun var ikke så lett å feile på ting som hun egentlig ikke likte så godt. Hun ble liksom ikke mer giret av å måtte prøve pånytt, heller det motsatte, hun ble frustrert gav opp og nektet å prøve mer....... og dermed trente jeg ikke på dette. (men med neste hund........, he he)
Men men, Maja har vært ganske god på å holde fast løsbittet til hun fikk kommando "takk" under meldetreningen allikevel.

Her er det Scott som trener hold fast før belønning hos fig.

Der var mor fornøyd med hold fasten og Scott får løpe til belønning

Helle prøver seg på omvendt lokking med Lucy

Ellers er det lurt å trene ved hjelp av minirundering etterhvert når en skal trene melding med helle kjeden ute i skogen. Figurantene står da veldig nær slik at det ikke "koster så mye" å feile hunden hvis den eks slipper bittet for tidlig eller rolser til meldingen på annen måte. En har mye lettere for å la småfeil "passere" hvis hunden har løpt langt avgårde og kanskje også gjort en god jobb med å søke før den slipper bittet et sekund før du har sagt takk og  "vis". Blir det flere slike som du lar passere kan du ha fått deg et problem som du ikke ønsker å ha. : )

Hvis hunden har en god og solid melding med løsbitt, pleier det gå greit å lære den å bruke fastbittet også. Etter at den har lært det kan det være lurt å gå tilbake til å bruke løsbitt og heller kun la den ta fastbittet sånn innimellom. Det er også lurt å variere med å la hunden gå rett i lek en del under treningen. Slik forbygger du avstandsmelding og bittsnapping på vei ut eller på fert. Det er ønskelig at hunden hver gang den finner noen først skal sjekke om der ligger et løsbitt noe sted, eller om der vanker belønning med en gang, før den tar fastbittet og melder med det. Venter den disse sekundene slipper en ofte problemene som kan medfølge i forhold til feilmeldinger.
For å trene hunder som er "kjappe på avtrekken" med å melde kan en starte med å la hunden vente et halvt sekund før en drar frem leken og går "rett i lek". Neste gang kan en utvide til et sekund, så to..... Slik blir hunden vant med at den skal stå og avventer litt hos fig før den evt melder med fastbittet hvis fig er passiv.

Har du en hund som kanskje blir litt lei av meldetrening (kanskje den har gått lenge "rett i lek" før du satte melding inn i runderingen), kan du med fordel variere mellom melding og "rett i lek" under samme økta. Variasjon under treningen var noe Thomas var opptatt av. "La ikke to repetisjoner i treningen være helt like". Varier og evt høyne kriteriene til hunden. Viktig å finne metoder som passer for din hund.

Thomas forklarer til figuranter og Isabelle før Balder skal ut i søk

Balder er megaklar

Midtlinjegjengen følger med

Midtlinjelydighet/skogslydighet 
Her var vi nok flere som oppdaget at vi har syndet en del ja. Vi har ikke vært særlig opptatt av dette under trening. Det ser jeg jo har noe for seg ikke minst for hunder som er ekstremt gira før de skal starte runderingen, men også for å få litt mer kontroll på midtlinja. At hunden skal forstå at den har en fører der som den også av og til skal innom og som skal kunne styre hunden i søket. Noen har jo lettere enn andre for å ta litt av og løpe mer eller mindre "villmann" spesielt i starten på runderingen. Men det er viktig å trene denne lydigheten ikke bare med "mas" og kommandering. Hunden skal på eget initiativ søke kontakt og eks sette seg i utgangsstilling. Belønningen hos fører kan være godbit, lek eller det å få løpe ut til figurant under denne treningen. Eller f.eks som jeg nevnte tidligere, det å komme inn til fører for så å vinkle ut til en fig som står ute i skogen. (doggie zen/avstandsbelønning).
På vei inn til starten på løypa kan en eks trene kontakt og fot slik at en slipper å henge som et slips etter en hund som nesten ikke kan klare å vente med å få begynne. Dette kan "roe ned" hunden, du får bedre kontakt med hunden og ikke minst er det mer behagelig. ; )
Vi fikk også vist hvordan transport av figurant tilbake til midtlinja foregår eks i en konkurranse.

Veldig greit å bli litt mer bevisst på lydighetsbiten i runderingen også og hvorfor det kan være lurt å trene på dette.

Helt til slutt på søndagen hadde vi en økt med innlæring av feltsøk også. Var veldig interessant å se hvordan dette kunne legges opp for den enkelte hund også. Kjekt å se hva hundene klarte å utføre bare på ei kort økt hver. En startet med gjenstanden helt nær, bare for å trene litt plukk opp, så ble gjenstandene lagt lenger og lenger ut i feltet. Kan være lurt å rimelig raskt gå over til at hunden ikke får se at gjenstandene blir lagt ut.

Søndagen tror jeg det regnet jamt hele dagen, heldigvis hadde vi ei presenning som Jan Inge og Marit hadde vært greie å sette opp for oss på lørdagen. Der kunne vi iallefall sitte så noenlunde tørt mens en fikk seg litt mat. Det var en veldig kjekk gjeng å være på kurs med og hundepraten gikk livlig under pausen.

Godt å varme seg på litt kaffe (Gry og Lise)

Ghita, Thomas og Isabelle

Ja, dette var vel det jeg nå husket etter kurset. Sikkert mye jeg ikke har fått med meg. Litt synd det har gått så lang tid før jeg fikk skrevet om det i bloggen, men men det får så være. Vi var heldigvis flere der fra vår treningsgjeng som kan hjelpe hverandre med å huske alle de gode tipsene. ; )

5 kommentarer:

IKS sa...

God oppsummering fra kurset Gro :) Kjempe greit å lese alt du husket, sikkert ikke halvparten av det jeg klarte å få skrevet ned i bloggen.
Låner de flott bildene av Balder til bloggen jeg :)

Til januar satser jeg og Balder på å være friskt tilbake på runderingstreningen :)

Gro sa...

He he, husket litt etterhvert som jeg begynte å skrive. Jeg satser også på å starte opp igjen etter nyttår. : )
Bare lån bilder du.

Lise sa...

Flott oppsummering Gro. Fyllte godt ut de notatene jeg selv gjorde. Personlig likte jeg bedre Thomas' kommentar om å "søke stort" enn din "løpe villmann", men er kanskje litt partisk. Gleder oss til nye økter (i bedre vær) i 2012.

Aud Venke sa...

Kjekt å lese for meg som ikkje var tilstades, Gro. Mykje kjent her, men godt å bli minna på..

Eg har fått Ekko til å leike meir og meir ved at han får gå over til godbit når han er trøytt. Motsatt av Thomas, kanskje?

Gro sa...

Lise: He, he enig i at å "søke stort" høres bedre ut enn "løpe villmann".

Aud Venke: Jeg tenker at det er litt det vi har gjort egentlig. Når du har fått tilbakemelding av fig om at Ekko ikke vil leke mer, så har fig etterpå kun gitt godbit og ikke først forsøkt leking for så å gå over til godbit på alle slagene. Jeg tror også det kan være ok å evt leker korte heftige økter for så evt å belønne leken med godbit. Da er det evt timing det er snakk om. Det har nok også litt med at vi fant ut en måte å leke på som Ekko likte bedre at han har blitt mer interessert i leken.
Der er jo så stor forskjell at det gjelder å finne ut hva hver enkelt hund liker best. : )