lørdag 24. januar 2009

Rundering i Skjævelandskogen

Måtte ha litt ekstra søvn i dag og var ikke på trening før ca kl. 10. Det var litt snøslaps i lufta da jeg kjørte utover, men det gav seg før jeg kom frem. Maja fikk en økt med 6 enkeltslag. Karin og John var på midtlinja og Kari M. og Marina var figuranter. Der var nesten ikke vind her oppe i skogen i dag og vi måtte bruke grusveien oppover som midtlinje. Veien bortover vi har pleid å bruke, kunne ikke brukes fordi de hadde hugget ned et stort felt med trær her. Ingen skog å gjemme seg i her lenger. : (

1. slag
Valgte å starte med en lydpåvirkning for å "kjøre henne igang". Ikke noe hjelp av vinden i dag, den lille trekken som var kom inn fra siden. Det ble et flott slag, rett ut og funn av Marina.

2. slag
Her prøvde jeg uten påvirkning. Maja løper fint ut, men etter en stund dreier hun fremover i løypa og løper laaangt avgårde oppover i skogen og ut av syne. Tror hun var helt oppe ved steingjerdet. Jeg ventet en stund for å se hva hun ville gjøre. Til slutt kom hun nedover midtlinja igjen. Prøvde å sende henne påny, mens hun enda var litt i farten, men etter en 5 -10 m stoppet hun opp og stod rolig en stund og kikket innover skogen. Så snudde hun og kom inn til meg igjen. OK, fant ut at nå måtte jeg nok ha en påvirkning for å få henne ut igjen. Fikk et klapp og da gikk det greit. Fint ut og i belønning hos Kari.

3. slag
Dette gikk kjempebra. Sendte uten påvirkning. Hun dreide en tanke bakover, men fortsatte langt nok ut og fikk fert av Marina.

4.slag
Dette gikk også veldig bra uten påvirkning, og hun løp rett og fint ut her. (tror jeg trakk fig litt innover her)

5.slag
Også her trakk jeg figuranten en ca 10m inn. Ville gjerne sende uten påvirkning (lyd) og ser at Maja begynner å bli litt sliten. Maja løper fint ut fortsatt i galopp, men det er noe saktere enn tidligere.

6.slag
Dette er siste slaget og jeg velger derfor en oppdukk fra Kari. Ville sikre en god avslutning. Venter en kort stund før jeg sender. I det jeg skal si runder snur hun rett mot høyre??? Jeg stanser og går litt fremover for å få fokuset utover. Jeg sier runder og sender henne, men hun tar bare noen skritt før hun igjen dreier mot høyre og tar avgårde. Men så ser vi at hun igjen vender rett vei etter et par meter. He he, så ser vi jo at der er en sti innover den veien Maja valgte å løpe. Hun valgte rett og slett en mer fremkommelig og enklere vei........ snakk om bedagelig anlagt hund. : )

Etter økta med Maja hjalp jeg til som figurant for Caos og Trofast på ID spor. Spennende å se hvordan dette læres inn helt fra valpestadiet.

Til slutt fikk alle hundene en luftetur sammen i skogen. (Maja, Kira, Trofast og Caos) Kira og Maja fant tonen og de raste rundt i ganske vilter lek. Trofast kom halsende og "pipende" etter så fort han bare kunne og ville gjerne være med på leken han også. Lille Caos var stort sett fornøyd med å veksle på å løpe litt etter for så å stå litt i bakgrunnen og betrakte de "store" hundene som både hoppet og spratt rundt.

3 kommentarer:

Aud Venke sa...

Smart å ta dei nærmare midten. Eg lurer litt på det der med å vere uthaldande. Vi stoppar ofte etter 5-8 slag. Er det vi som ikkje pressar hunden meir eller greier ikkje våre hundar meir. Morten E. skriv at vi bør strekke dei lenger, men heller ta figurantar nærmare i ein periode for å få dei forbi dei faste tala våre.
Men samstundes er jo 6 slag på Maja veldig bra. Eg tenkte like mykje på oss andre som heller ikkje får fleire før vi tolkar at hunden er trøytt. Hm. Må gjere noko med det der kjenner eg

Tone sa...

Tror dere er inne på noe viktig. Hundene kan lett bli vant med hvor mange slag de har.
For å strekke strikken kan dere bare gjøre det litt lettere etter de vanlige 7 slagene.
Ha synlige figuranter, påvirkning på hvert slag ol.
Selv om hunden peser og virker litt sliten, kan de allikevel rett etterpå løpe og leke med andre hunder, så der er alltid mye å gå på. De må vennes til at det er gøy å søke og finne figuranten, selv om de er litt slitne.
God kondisjon er også viktig.

En annen ting er at om hunden ikke finner figuranten, selv om den er ute, så kan man ta det som et blindslag og sende på andre siden når hunden kommer inn. Spesielt hvis det bare er uflaks at hunden ikke finner... Hvis den feks etter 20 m dreier fremover, ville jeg ha sendt på nytt. Men hvis hunden løper nesten 50 m før den dreier, eller kanskje den er på ca 50 m men fig er enda lengre ute, da ville jeg godtatt slaget og ikke "mast" den ut igjen på samme siden.
Går ut fra at dere innimellom skritter opp og ser hvor langt 50 m egentlig er, det er ikke så langt, og ubevisst så legger vi ofte fig enda lengre ut.

Gro sa...

Mange gode tips her. Det jeg tror er viktig er at vi før økta planlegger skikkelig hva det er en skal trene på (fokusere på)nettopp i denne økta, og legger opp treningen etter det. Planlegging av økta er nok like viktig her som under lydighetstreningen.

Er målet å "strekke strikken" så krever det kanskje at en bruker en del påvirkning evt nærmere/synlige figuranter. Er målet å redusere bruk av påvirkning må jeg fokusere på det og ta Maja bort en runde før jeg sender etter en påvirkning.
Når jeg skal trene fremdrift og passeringer er bruk av påvirkning kanskje nødvendig, og må gjøres mens en enda holder på med påvirkning.
Mye å huske på og lurt å diskutere dette med de en trener sammen med i forkant av hver enkelt økt.

Sikkert lurt å skritte opp avstanden også innimellom ja, jeg har iallefall ikke noe godt øyemål på slikt.