lørdag 12. januar 2008

Rundering og spor på Sviland

Idag var det brukstrening med retrieverklubben på Sviland. Vi var ca. 10 stk som stilte opp. Og tenk i dag var det faktisk bra vær, til en forandring. Nesten ikke vind og opphold hele tiden.
Marit og Jan Inge var der med den nye valpen sin for å sosialisere og miljøtrene henne. Et skjønt lite nurk som heter Punky og er en svart labrador. Hun fikk til og med prøvd seg på litt "flying", noe som gikk kjempebra.
Maja fikk også hilse på Punky og så nesten ut som om hun ikke helt visste hvordan hun skulle håndtere dette pitte lille svarte som kom springende og hoppet opp mot henne. Hun rygget og så litt betuttet ut, he he. Valper er litt rare.... ; )

Jeg la ut et spor til Maja mens jeg ventet på min tur i runderingsløypa.
Da det var vår tur å rundere var Aud Venke og Anne Lise figuranter mens Kari L. og Karin styrte midtlinja. Vi trener enkeltslag der jeg går ut og henter Maja hos figurant etter funn.

1. slag på venstre side
Valgte lydpåvirkning fra figurant som lå ca. 30 m ute. Maja går relativt bra ut, men ikke med den helt store iveren og farten. Hun har i den siste tiden faktisk vært ganske så "daff" på treningene. Hun har tidligere også hatt en slike "down-perioder" kanskje spesielt etter løpetid, men jeg hadde håpet det hadde kommet seg noe nå, så pass lenge etterpå.....
Hun ville ikke leke med figurant, men vil gjerne ha godbit.

2. slag på høyre side
Valgte her en "dukk opp" fra figurant. Maja springer forholdsvis rolig tempo utover. Ikke fort, men hun stopper iallefall ikke opp. Var heller ikke her interessert i leken, kun godbit.

3. slag venstre side
Vi velger her å prøve "hare" for å se om dette kan "pigge opp" Maja litt. Aud Venke spretter frem fra ca. 30 m og løper/hopper hoiende innover skogen. He he, et artig syn. ; ) Jeg slipper Maja når hun virker mest giret. Dette gir en bedre fart utover. Plutselig stopper hun opp et par sekunder og speider utover etter figurant, før hun igjen springer videre. Igjen vil hun bare ha godbiter først, men etter litt godbit og lek med godbit er hun plutselig klar for litt lek og får en runde med "pinnsvinet" før vi avslutter.

4. slag på høyre side
Kjører samme opplegget her med "hare". Hun har ikke så god fart denne gangen utover, men holder et jevnt tempo. Jeg er ikke så fornøyd med dette nei.....

5. slag på venstre side
Figuranten står nå gjemt ganske nær midtlinja bak et tre. Hopper ut og setter avgårde innover skogen. denne gangen er hun mer giret og holder en bedre fart utover. Vil også leke med figurant etter litt godbit og figurant leker henne innover til midtlinja. Flott, jeg stopper der.

Det er tydelig at Maja for tiden trenger å få opp figurant-interessen, bli mer gira og motivert. Fremover vil jeg derfor prøve å kutte ut selve enkeltslaga og kun kjøre på å prøve å få Maja i lek med figurantene ute i skogen. Gjerne starte på midtlinja og la det være tjo og hei og kanskje at figurantene leker seg et stykke innover i skogen med henne. Så får vi se om vi får det til, og om det hjelper på motivasjonen....

Sporet hadde ligget ca. 1,5 time da vi begynte. Det var ca. 150 - 200 m og lå i området som ligger mellom de to grusveiene oppover. Jeg hadde markert en del av vinklene for det ble jo mange av dem etterhvert oppover fordi det er mye tett buskas, mange myrhull og for ikke å komme ut på noen av veiene.
Maja fant greit sporet og det gikk i god fart innover. Hun gikk veldig bra, farten roet seg også til tider underveis pga alle vinklene. Hadde et par sportap og hun stoppet da opp og måtte sirkle litt før hun igjen fant sporet og fortsatte. Tror hun gikk ganske nøyaktig i dag og brukte ikke så lang tid på å finne tilbake til sporet der hun mistet det. Går rett på "slutten", "pølse på boks" og nyter denne..... Kjekk avslutning på dagen.

Neste gang ønsker jeg å få noen andre til å legge spor for meg slik at jeg får mer trening i å lese henne bedre underveis ved ikke selv å vite/huske hvor sporet går.

Har i dag også fått se Karin og Trofast (blodhund) trene ID-spor, noe jeg ikke visste hva var før i dag. Han var kjempeflink og det var tydelig at sporing er noe han liker, og at det ligger for rasen ja. Kjekt å se på.

Gikk en luftetur sammen med Kari/Evita og Anne Lise/Scotty før vi kjørte hjem.

3 kommentarer:

Tone sa...

Nå er det begynt å komme innlegg her ja, veldig bra :-)

Og GRATULERE med blogg :-)

Gro sa...

Ja ikke sant.....he he. Håper jeg klarer følge det opp fremover også da.Det er jo kjekt ,selv om tar litt tid. Går gjerne kjappere etterhvert. Og litt kortere innlegg kanskje....

Tone sa...

Har du prøvd å baklengskjede øvelsen?
Dvs du begynner med siste ledd i kjeden som er å leke med figurant.
Figurant, hundefører og hund går sammen ut til ca 50 m. Der blir figuranten aktiv og leker/gir godbiter osv. Man stopper når hunden synes dette er skikkelig gøy..
Så går hundefører og hun tilbake til midtlinja og sender hunden ut igjen til figuranten. Som på nytt leker med hunden/gir godbiter.

Når hunder ikke er så interessert i å gå ut så er BELØNNINGEN noe av det første man bør "se på" :
Er belønningen bra nok?
Gjør figurantene en bra nok jobb?

Kunne vært artig å vært med dere en gang og sett på når du runderte med Maja... :-)
Ev at vi trener litt selv og da kan jeg vise deg baklengkjedingsmetoden. Vi skulle bare hatt en annen figurant med også...