søndag 8. mars 2009

Runderingskurs på Sviland

Denne helga har vi vært med på runderingskurs arrangert av oss i bruksgruppa i retriverklubben. Teoridelen hadde vi på mandag og praksisen skulle være lørdag og søndag denne helgen. Etter å ha sett dystre værmeldinger på fredagen fant jeg ut at et "krypinn" kunne vært greit i lunsjpausen iallefall. Fikk vite at jaktgruppa hadde et telt som vi kunne få låne. Kjempeflott, Anne Lise var så grei å fikk kjørt og hentet dette på Dysjaland allerede på kvelden på fredagen.
Litt kluss hadde hun visst med å finne frem til rett gård der ute, så hvis noen hører om ei rar dame med lommelykt som er ute og lusker rundt i folks fjøs sent på en fredagskveld, så er det altså Anne Lise, he he. Hun fant rett gård til slutt og fant og teltet. ; ) Godt jobba Anne Lise!!

Det var en interessant og lærerik teorikveld og nå gledet vi oss til praksisen i helgen.

Noen "stikkord" fra teorien:
 • Viktigheten av god belønning/godt figurantarbeid. Rett belønning til hver enkelt hund. Viktig å fortelle fig hva hunden liker, men det som er vel så viktig er at fig gir tilbakemelding til hundefører om hvordan belønningen fungerte, og evt prøver noe annet hvis en ikke lykkes så bra med belønningen. Se på hundens signaler under belønningen.
 • Oppvarming av hunden er viktig, gå løpe i min. 10 minutter før hunden skal jobbe. Varme muskler fungerer bedre og en forebygger skader på muskler, sener og ledd. Evt gå seg ned hvis hard og lang økt.
 • Å gi hunden mye vann før trening er også viktig, eks gi vann med leverpostei i om morgenen.
 • Kan bruke "klapperekke", og "hare" som påvirkning/motivasjon. Må lære fremdrift, passering, få flyt og kontroll på øvelsen. Blindslag kan en starte med når hunden kan passeringer og løper greit rett ut på 50 m uten påvirkning.
 • En begynner å kalle hunden inn etter å ha blitt belønnet hos fig. istedenfor å hente hunden. Kan kalles helt inn til fører (fører signaliserer dette med å sette seg ned på huk på midtlinja kan da eks gi en godbit), eller sendes direkte over på et nytt slag. (fører stiller seg opp med kroppen mot stedet der en vil hunden skal løpe ut på nytt slag.)
 • NB, en skal ha forflyttet seg en del fremover på midtlinja når en kaller inn. Må da rope to ganger for at hunden skal ha mulighet til å lokalisere hvor fører er, og hvor den skal løpe. Slik lærer en også inn fremdrift hos hunden på vei tilbake til midtlinja.
 • Største feilen mange gjør er å gå fra full påvirkning - til ingenting...... må gradvis trappes ned. Husk at vind er også påvirkning.

Så var det tid for praksisen på Sviland. Vi kom litt tidlig for å få luftet hund og slå opp telt før vi skulle starte kl 10.00 Vi fikk slått opp teltet .....til slutt, he he. Men dette fikk vi jo ikke bruk for, da været holdt seg fint hele dagen.
Hadde først en gjennomgang på hver hund med oppsummert info gitt fra fører på teorikvelden, og fikk vite rekkefølgen på hundene. Fikk lure tips til organisering av treningen, for å være så effektive som mulig. Alle belønningene ble lagt i en sekk som Tone hadde på midtlinja. Alle skulle ha radio slik at en kunne kommunisere underveis. Hver hund måtte varmes opp en stund før det var deres tur.

Samling før vi starter

Tone gikk ut med figurantene og fortalte dem hvor de skulle gå ut og hvordan.....obs på hunder som lett går spor eller har tendens til å trekke bakover i løypa, fig må evt gå ut foran eller lang runde utover før en trekker inn til gjemmestedet. Figurantene skal være mest mulig i skjul, dvs en må legge seg helt ned på bakken. Så fikk fører beskjed om at nå var det klart og en kunne komme.

Veldig mange gode tips til hvordan vi må bli flinkere til å legge ut fig riktig, ta hensyn til vind. (alle fig hadde sløyfer med seg ut slik at en om nødvendig kan sjekke vinden der en ligger.) Henge opp sløyfer på midtlinja slik at en ser vindretningen underveis.
Fig og fører fikk beskjed om når det var greit at hund kom tilbake til midtlinja, enten ved innkalling eller ved at fører hentet hunden. Dette fordi fig på andre siden måtte organiseres på plass først.
Ser veldig godt at denne organiseringen på midtlinja er viktig. Vi var alle enten figuranter eller medhjelpere/observatører på midtlinja, når det ikke var vår tur med hunden.

Marina og Kira er klar, fig får beskjed om lydpåvirkning

Kira reagerer spontant

Får eg ikkje snart springa då???

Endelig............

Folka på midtlinja følger spent med

Majas trening:

Ville jobbe med å vente litt/ta en runde etter påvirkning, og også sende uten påvirkning hvis det var mulig. Det var ikke vind til å trene fremdrift i dag.
Husker ikke hvor mange slag det ble. Noen var med lyd og en runde rundt, andre uten påvirkning. Hun hadde større fart ut når det var påvirkning. En av gangene ble det litt tull hun stoppet opp, også etter en påvirkning og runde rundt. Virket noe sløv syns jeg.

Prøvde også på å gå litt inn mot henne og kalle inn etter hun var ferdig belønnet. Hun ble først værende hos fig så jeg måtte rope flere ganger for å få henne til å forlate fig. og komme inn til meg.
Andre runde hadde figurantene med seg en leke og et par ganger klarte de å få henne i lek etter at hun hadde fått godbiter. Virket som hun leker lettere når jeg er kommet ut til figuranten.

Folket koser seg i lunsjpausen (Aud Venke og Torun)


Altså det jeg må fokusere på og jobbe med fremover er:

 • Fortsette med påvirkning en stund til når jeg ser dette er nødvendig. Og samtidig trene passeringer (for da trenger jeg påvirkning. )
 • Trene passeringer (starte inni lille skogen) ved at hun får en påvirkning, jeg tar henne med til en medhjelper et stykke fra. Medhjelper holder henne, jeg går frem til midtlinje og roper på henne. Når hun kommer sender jeg henne direkte ut på slag.
 • Trene på innkalling etter belønning hos figurant. (Gå litt ut mot henne i starten) Slik får en og trent fremdrift tilbake til fører som har trukket frem på linja. Hvis en er skjult for hunden er det viktig å rope to ganger, fig holder hunden og slipper ikke før etter rop nr. to. Da er det lettere for hunden å vite hvor fører er og dermed få inn fremdriften (skal løpe på skrå til der fører har forflyttet seg på midtlinja).
 • Av og til "hare" rett etter at vi har kommet inn til midtlinja, slik at hun får fokus mer "utover" i forbindelse med passeringstrening. (fig er noen meter ute, når vi er kommet frem til midtlinja, "hopper haren frem" fra skjulet og løper utover. Maja får se litt, blir giret og slippes så ut på slag etter haren.
 • Være obs på å unngå at hun trekker bakover og finner spor etter fig. Tenke på vinden, la fig evt gå ut foran i løypa, evt trekke fig inn etter funn.
 • La figurantene ha med leke og prøve lek etter godbiter.

Da vi holdt på å avslutte med siste hund (Scotty), ringte plutselig alarmtelefonen til Tone.....
- det var leteaksjon på gang. Tone måtte ta avgårde, men vi fikk avsluttet på egenhånd med Scotty som da trente på moment - å løpe over elva- for å finne fig på andre siden. Det gikk flott.

Scotty er ferdig med økta

Vi så at klokka faktisk var blitt 17 allerede, så da var det bare å pakke sammen. Hadde en liten luftetur sammen med Gro og Lotta før vi dro hjem trøtte og slitne, men veldig fornøyde med dagen. : )

På grunn av leteaksjonen som Tone og Isi ble utkalt til, ble treningen på søndagen utsatt til en annen helg. Nå blir utfordringen å finne en dag som passer for alle, men det klarer vi sikkert. ; )
Gleder meg masse til dette. Veldig kjekt å få denne hjelpen til å komme videre med runderingstreningen vår.

3 kommentarer:

Aud Venke sa...

Så godt at vi var fleire. Du hadde fått med deg ting eg alt hadde gløymt :)

Vi fekk mange tips i det vidare arbeidet. Gler meg til siste økt.

Gro sa...

Ja, det er veldig greit at vi er flere som kan hjelpe hverandre å huske. Det er mye å huske på....

Eg va ganske "pumpa" da eg kom hjem både i hode og kropp.
Gleder meg også til ei økt til. : )

Tone sa...

Ja, det var en trivelig dag med flinke hunder og førere!
Gleder meg til neste gang og vi må da sikkert finne en dag som passer for alle.