søndag 27. februar 2011

Opp og ned med fastbitt-treningen og spor på Tjessheim

Lørdag var det faktisk ingen andre enn meg som meldte seg på sportreningen. Siden jeg var sugen på noe trening etter nok en sykdomsperiode,  så fikk jeg heldigvis alliert meg med Tone og de (NRH) som skulle ha sportrening på Tjessheim.
Da kunne jeg både få trent litt på fastbittet og gått litt spor. Været var bra fra morgenen av. Hjemme var det ca 6 -7 varmegrader og opphold. Litt kaldere på Tjessheim og kaldere skulle det bli. Først var jeg med og la ut et spor for Helen og Mist. Hun ville gjerne ha kryssinger i sporet sitt. Tone gikk ut selve sporet og jeg gikk paralellt et stykke fra henne og krysset frem og tilbake over sporet hennes ca fem ganger. Sporet var på nesten en kilometer så det ble litt gåing på meg, men det var deilig å få bli litt god og varm. Det blåste ganske godt oppå markene her.

Det var ikke lett å forsere dette ispartiet som lå på vei opp til markene der spora ble lagt, he he. (Githa og  Line med kjæresten) 

Githa lufter Ficus ettersporleggingen

Line får en nuss av Ficus 

Etterpå sporet var lagt ut gikk jeg nedi et skogholt og la et spor til Maja. La sporet ut selv. Det ble på nesten 500 m med fem gjenstander.
Så var det lunsjtid og jeg fikk låne en jervenduk å pakke meg inn i for nå var det begynt å regne og det ble ganske kaldt etterhvert. Takk for lånet Tone, det var deilig.

Etter å ha sittet en stund og drøset var det på tide å gjøre noe for å få opp varmen i kroppen igjen. Tone skulle hjelpe meg litt med å trene Maja til å ta fastbittet. Vi prøvde først å gå inn i et lite skogholt rett ved, men der ble det bare tulliball- trening. Hele skogbunnen var dekket av kvister og Maja var mer interessert i å spise pinner enn å løpe til figurant. Da gikk vi ut på gårdsplassen for å prøve der. Ikke den helt store iveren på Maja i dag nei. Hun virket i det hele tatt litt lite interessert, men fikk nå til et par ganger der hun omsider etter en del motivering tok fastbittet selv. Kanskje det var nye omgivelser/miljø som gjorde det??Blant annet trente vi rett utenfor et fjøs som det både kom lyder og lukter fra. : )   Ikke godt å si. Av og til er det jo bare slik med Maja at hun ikke "tenner" på treningen og det blir ganske så halvhjertet og treig trening.
Forrige søndag hadde vi også et forsøk  med fastbitt-trening med Maja på Sviland. Da var hun også litt sånn treig og tullete. Men den gangen også fikk hun et par ganger der hun tok opp bittet selv.

Det jeg ser jeg må gjøre er å først ta et par repetisjoner der jeg bruker løsbitt. Så setter jeg på fastbittet og figurant prøver å ikke gi henne bittet, men kun "dingler" litt med det slik at hun blir oppmerksom på det og så forsøker å ta det selv. Sikkert lurt å prøve å ikke gi henne for mye hjelp her (dvs løfte opp bittet til munnen). Ser derimot at hvis hun bruker litt tid på å få tatt bittet så må jeg rope på henne for å minne henne på at nå skal hun inn til meg med det.
Det går tydeligvis litt opp og ned med denne treningen, for hun var mye mer fokusert og ivrig da jeg trente på dette på Sæland forrige lørdag.

Jeg ble med Tone og Helen opp på markene da de skulle starte på spora sine. Fikk fotografert litt for Tone og stod og så hvordan det gikk. Det var tydelig hundene sleit med spora sine i dag. Iallefall i starten. Tydeligvis var sporforholdene ikke optimale. (det hadde regnet en god stund, var frost i marka og en del vann som fløt oppå telen og god vind) Hundene sirklet og sirklet og så ikke ut som om de fant spora. Gikk nedover igjen etter en stund for å ta mitt eget spor. Det hadde vel ligget i ca 2 timer. Håpet at forholdene var bedre der inne i skogen som jeg hadde lagt det for i dag sleit faktisk alle hundene med sporene sine der oppe på markene.

Fikk en god start og da gikk Maja ganske så rolig og nøye. Så etterhvert går farten opp og da blir hun tydelig mer unøyaktig. Igrunnen merkelig at det i sporloggen ser ut som om vi har gått på oppsiden av sporet i starten for det mener jeg at vi ikke gjorde. Maja fant også to av gjenstandene her så da var vi jo garantert på spor.
Det ble noen sportap underveis ja og Maja løper da rundt omkring for å finne igjen sporet mens jeg står i ro og slipper lina. Men vi kommer da innpå igjen. Jeg gikk et lite stykke helt i kanten på en grusvei og her sleit Maja. Hun vil gjerne løpe rett over veien og leter etter spor på andre siden. Da vi gikk oppover skråningen igjen følte jeg det gikk bedre og her fant hun også to til gjenstander. En gjenstand gikk hun rett forbi så den plukket jeg bare opp selv. Slutten fant hun også greit. Gjenstandene markerte hun bra med sittmarkering og hun fant altså fire av fem gjenstander.

Meg: gult og Maja og meg grønt

Skikkelig sorpa ved bilene etter mye regn. Maja er ferdig med sporet sitt.

Da jeg kom opp igjen til bilene hadde ikke Tone og Helen kommet tilbake enda etter sine spor. Så det ble å vente litt. Jeg sa til Githa at jeg godt kunne vente på Tone som var den som ikke var kommet tilbake etter sitt langspor. Sporet som Helen hadde lagt ut var på 2,3 km og når jeg så hvor sakte det gikk i starten så tenkte jeg jo at det kom til å ta litt tid.
Gikk til slutt oppover en tur med Maja for å se etter henne. Da jeg kom inn til vannet kunne jeg se henne laaangt der borte. Hun hadde tydelig ikke funnet slutten enda for hun gikk enda med line på Isi og tråklet seg fremover langs vannet. Stod en stund og ventet og ble skikkelig kald. Nå hadde regnet gått over til sludd og det kjentes godt at jeg var begynt å bli våt. Endelig kom hun, litt oppgitt over å ikke ha funnet slutten for nå hadde de gått spor i tre timer...... Det var tydelig at det hadde vært et vanskelig "sporvær" i dag.

3 kommentarer:

Tone sa...

Det var knallvanskelige sporforhold... tror aldri Isi har slitt sånn på et spor noengang :-/ Men hun fulgte sporet i 2 km og brukte 2 timer på det!!!! Og mot slutten var vi bare 20 m fra belønningen... Surt! Isi fant igjen sporet på andre siden av gjerdet og vi fortsatte jo da... i en time til. Men Isi skal ha for INNSATSEN!!! Den var formidabel, kanskje det beste hun har prestert på spor noengang!!!
De lette sporene er jo ingen utfordring for hundene, selv om det er gøy for oss når alt går på skinner... men da har det kanskje vært for lett?

Ang Maja og fastbittmeldingen. Tror hun må være i skikkelig melde/runderingsmodus for å få dette til. Det forklarer kanskje hvorfor det gikk bra på Sæland?
Ta en kort økt med rundering med løsbitt først og prøv så med fastbittet på slutten av økta. Så neste økt en kortere periode med løsbitt. La figurantene legge løsbittet sånn at hun må lete litt etter det. Vi pleier å hjernevaske hundene på at de skal finne noe å ta med inn.. Det er ikke så lurt å bare gi henne løsbittet uten at hun må gjøre litt for å finne og plukke det opp.
Hold det ned mot bakken, så hun må bøye hodet, hold hendene i kantene, som vi snakket om.

Men du er på rett vei, så bare bruk litt tid så går det i boks!

Tone sa...

Kult bilde øverst :-) Maja i farta!!!

Gro sa...

Når det gjelder fastbitt treningen så er det tydelig veldig varierende hvilket modus hun er i ja. Men i dag har jeg hatt to kjempegode økter på PV. Korte økter med veldig gode. Hadde totalt 8 meldinger på kort avstand der tre av de var med løsbitt og fem med fastbittet der hun tok det selv alle gangene. (litt dingling på bittet fra figurant var det jo, men hun tok det selv etter rimelig kort tid). I dag var hun en helt annen hund enn på lørdag mht fart og glede og ikke minst fokus. Så at Kjente steder der hun er vant med å trene er nok best nå i innlæringen. Ellers har jeg tenkt som du å introdusere det i minirunderingen etter først å ha brukt løsbittet. Hun har ikke teknikken helt inne enda med å plukke det opp for hun sleit litt med det i dag. Og da får hun også av og til litt dårlig skeivt tak på det. Kanskje jeg kan prøve å stille bittet litt lenger opp? Får prøve dette.