torsdag 17. januar 2008

Endelig en torsdagstrening uten regn!!!

I dag var det trening med Siddis hundeskole- gjengen. Vi trener på parkeringsplassen ved Sola videregående skole. Karin B. Lyng er vår instruktør. (til venstre på bildet under)

Her er noen av treningskameratene mine

Idag skulle vi prøve oss på en litt ny metode å starte innlæringen av hold fast på. Alltid kjekt med nye måter å lære ting på, spesielt med apporttreningen, der meg og Maja har stått "på stedet hvil" ganske leeeeenge..... ikke alle retrievere lever opp til navnet tydeligvis, he he.

Metoden går ut på å oppmuntre hunden til å ha et drag i apportgjenstanden før den får belønning.

Du skal altså presentere gjenstanden for hunden og når hunden har grepet denne, skal du selv gi hunden motstand ved å dra gjenstanden bakover. (ikke for hardt) Du skal kun klikke når du kjenner at hunden holder godt fast på gjenstanden. (Dette er jo noe enkelte hunder forbinder med kjekk lek/drakamp og derfor kan det være ganske motiverende for hunden) Etterhvert er det ønskelig at du selv skal bli mer og mer passiv, dvs at hunden selv skal begynne å trekke bakover når du presenterer gjenstanden.

Før klikket vi når hunden holdt gjenstanden på egenhånd, og da gjald det å klikke raskt nok i starten før hunden slapp gjenstanden. Da var det ganske fort gjort å klikke akkurat på feil tidspunkt - akkurat når hunden slapp. Slik lærte du altså hunden å slippe gjenstanden i stedenfor å holde den fast......., noe som jo er målet med denne treningen. Timing av klikket er ikke så lett nei.

Med den nye metoden er det lettere å ikke klikke på feil tidspunkt fordi du holder i gjenstanden og derfor selv kjenner når hunden holder godt fast og kan klikke i rett øyeblikk.

Slipper hunden gjenstanden....sorry ingen belønning. Ved å lære det inn på denne måten skal en kunne få til en god avlevering av gjenstander enten det nå er gjenstander i et feltsøk/spor, apportbukk i lydighet eller bringkobbel på rundering. Hunden har lært at når den skal avlevere noe må den faktisk holde ekstra godt fast fordi "mor" prøver å dra til seg gjenstanden ,og hvis hunden da slipper før klikket (eller etterhvert kommando), så blir det ikke noen belønning nei. Så her gjelder det om å holde fast ja......

Slik skal det iallefall fungere i teorien, he he.
Tiden vil vise om jeg får til dette med Maja........

Vi jobber som regel sammen to og to på trening og i dag trente jeg sammen med Gro Netland og Lotta som du ser på bildet under her.


Jeg prøvde meg med litt ulike gjenstander for å finne den hun hadde lettest for å ta, og gjerne ville ha litt "drakamp" med. (NB! det skal ikke være vill drakamplek, men en mer rolig og forsiktig variant)
Prøvde med noen bitepølser av ulikt slag, en vante, en hanske og en ullsokk. Ullsokken var tydeligvis den hun likte best å dra i, så etter en stund fikk vi til en del ganske bra "dra i sokken - klikk og belønn" runder. Måtte motivere Maja en del i starten ved å bevege meg, vifte litt med sokken og gjemme den litt før hun blir fokusert og giret nok til å holde godt nok fast. Jeg kan heller ikke ha for mange repitisjoner for da blir hun fort lei og motivasjonen synker. Eller at hun blir for "gira"/stresset og da begynner hun som regel å ri på meg, he he. Festlig hund jeg har.....

Dette må trenes mer på hjemme. Jeg synes iallefall det virker som en fornuftig og kjekkere metode, kanskje spesielt for sånne som meg og Maja, som strever med å få til hold fast treningen. ; )

Etter pausen trente jeg på overføring av target på fing. Dette gikk kjempebra, bare på en kort økt overførte jeg target på fing til target på flaske. Flink jente Maja, det var bra jobbing! La ikke på noen kommando på denne øvelsen. Trente også litt bakpartskontroll ved hjelp av rygging langs murveggen. Kommer et godt stykke nå, før hun blir belønnet. Må av og til stoppe opp og starte på nytt fordi "rompa har en tendens til å dette ut" innimellom.


Kjekk trening dette. Vil trene mer på "hold fast" hjemme til neste gang. Og sikkert også overføring av target, for det er alltid ekstra kjekt å trene på ting vi får godt til..... ;-)


3 kommentarer:

Aud Venke sa...

Bra forklart, Gro. Eg sleit meir med target på fint for Ekko vil ikkje overføre til noe anna. Han har fokus på fingen og straks eg tek den vekk leiter han etter den og er totalt uinteressert i det eg peika på. Men kanskje eg òg skulle prøve ein død ting. KJekkare å dytte borti det.

Anonym sa...

Endelig ei trening uten regn. Men då kunne eg ikkje komme. Og i tillegg så lærte dåkke ein så nyttig ting. Itte å lest forklaringen på metoden sko eg prøve litt med Faya i dag, men eg får henne ikkje til å gripe fast. Eg ska prøve igjen etter middagen nå. Kansje det går bedre då. Vist ikkje får dere vise meg denne fantastiske metoden på mandag. :-)

Elisabeth

Gro sa...

Hei Elisabeth

Selv måtte jeg gjøre Maja interessert i gjenstanden med en del bevegelse og "lek" før hun grep fast i gjenstanden. Det hjalp, men hun er jo også slik at hun fort går lei hvis jeg tar for mange repetisjoner, gjenstanden ikke er "kjekk nok" eller belønningen ikke god nok. Så det var ikke sååå enkelt. Jeg er der nok ikke på mandag, men det regner jeg med at Aud Venke er. Håper det står bra til med pasienten.

Gro