mandag 3. oktober 2011

Lørdag i Vigreskogen med NRH

Siden Maja er litt slakk pga antibiotikaen velger jeg å ikke starte runderingstreningen enda. Da hadde jeg jo en lørdag fri til andre ting. : )
Hørte av Tone at Kari Lie ville være med på en  NRH trening for å observere og da hev jeg meg på jeg også. Denne lørdagen skulle det også være egnethetstest av hunder for dem som har tatt introkurset og som kanskje skal begynne å trene i NRH. Det var jo litt spennende å få med seg.

Der var fire hunder som skulle testes. En Ungarsk Vizla (2år), en bordercollie blanding (2 år) og to flatter (derav en på 2 år og en valp på fire mnd). Ganske interessant å se ulikheten hos hundene under momentene de ble testet i. Noe har jo sammenheng med rase og gener, men også tidligere miljøpåvirkninger og eiers treningsmetoder og oppdragelse av hunden spilte en rolle her.  Ting som ble testet var kontaktvillighet i forhold til ukjente mennesker, interesse for lek, interesse for gjenstand i bevegelse og apportering (ball), søkslyst etter gjenstand og intensitet/utholdenhet i søket, reaksjon på ulike typer påvirkning fra figurant (syn, lukt, lyd) og evne til å arbeide selvstendig.

Ut fra resultatene kan en få en indikasjon på om hunden egner seg til å kunne bli en redningshund og hva det kan være lurt at hunden starter å trene på. Noen ble anbefalt å trene spor først, andre igjen trengte trene overvær og generelt en del erfaring på at den faktisk får lov til å løpe bort til figuranter i skogen, og at de er kjempekule folk.
Denne dagen var alle hundene  potensielle emner for videre trening. : ) Her er tre av ekvipasjene, glemte ta bilde av flatvalpen.
Etter egnethetstesten var der to som skulle ta c-prøve som vi også fikk observere. Tone hadde også et par økter med Isi der vi fikk litt innspill på kroppsspråk og bevegelse når en skal sende hunden ut igjen ved en passering. Spesielt når hunden kommer skjevt på eller opp langs midtlinja. Fikk ellers sett på figurantarbeid, system i søket, mange blindslag og melding ved funn også litt greit å se at andre også kan slite med eks meldetrening av ulike årsaker. : )
Ble litt diskusjon i forhold til innlæringsmetoder på meldingen og det er jo interessant tema.

Litt rart å gå en hel dag uten å gjøre noe selv, hverken med egen hund eller som figurant. (men litt deilig var det også, he he) Det var jo et aldeles nydelig vær med sol fra skyfri himmel. Selv om vi ikke så så mye til sola der inni skogen var det godt og varmt. Fikk til og med servert is i pausen. Takk til Sven Magnus som spanderte på hele gjengen. : )

2 kommentarer:

Vardegjengen sa...

En flott dag da. Kan tenke meg det var en flott opplevlse med masse god læring. :-)

Kristin og Hera sa...

Dette hørtes kjempekjekt ut :) Vi lærer utrolig mye når man ikke har med egen hund har jeg funnet ut.

Har selv vært ute og sett på MH tester en hel dag. Utrolig interesangt.