lørdag 24. oktober 2009

Runderingskurs på Sviland

Forrige helg gjennomførte vi runderingskurset for nybegynnere. Det var Aud Venke og meg som startet med teorien på fredagskvelden på Austrått skole. Under praksisen (lørdag og søndag) hadde vi også noe hjelp av Kari L., som blant annet viste noen runderingsslag med melding med Evita. Ekko gjorde også en flott oppvisning av en økt med flying.

Vi var knallheldige med været. Sol og lite vind på lørdagen, mens søndagen var det noe mer skyer, men ikke noe nedbør. Lite vind denne dagen og. Syv ekvipasjer hadde meldt seg på. Det var 4 golden, en toller, en dvergschnauzer og en blandingshund. En herlig gjeng hunder og medfølgende engasjerte og flinke hundeførere.
Vi startet med felles sosialiseringsring, der en og en hund fikk komme ut og hilse på alle de kjekke figuranten som satt inni skogen. Alle var utstyrt med godbiter/leker og en prøvde ut hva hundene foretrakk, både når det gjaldt ulike godbiter/lek og type mennesker. Etterhvert valgte vi ut et par av de "kjekkeste figurantene" og hunden fikk prøve seg på å løpe litt mellom disse to med fører plassert på "midtlinja". (flying)

Resten av dagen delte vi gruppa i to. Jeg hadde 3 ekvipasjer som trente med grusveien som midtlinje. Her er terrenget ikke så egnet for flying så det ble mest trent på enkeltslag, noe som gikk veldig bra. Vi fikk faktisk hatt tre økter med hver hund og avsluttet dagen med en liten oppsummering.

Søndagen startet vi med å vise hvordan en kan starte apporttreningen. Viktig å vektlegge å trene på å holde skikkelig fast i starten. Hunden skal kunne holde fast sittende, stående og i bevegelse. En utvider gradvis tiden hunden skal holde fast. En kan i tillegg belønne at hunden plukker opp ulike gjenstander og etterhvert avleverer.

Under avleveringstrening kan en for eksempel benytte metoden med target i håndflaten. Hunden lærer at utstrakt åpen hånd betyr at den skal toutche (dytte snuten borti) håndflaten. Så kan en utvide denne til at hunden også skal dytte snuten borti din åpne hånd med gjenstand i munnen. Slik kan du få en sikker avlevering av gjenstand i hånden.

Planen var at hvis der var vind til det, så skulle vi trene på overvær i dag. Det var der dessverre ikke. Dermed ble det å fortsette trening av systemet i søket med flyingmetoden og litt enkeltslag. Vi delte gruppa i to i dag også, og jeg valgte å ta gruppa mi med litt lenger oppover grusveien for å trene flying i den åpne skogen på oppsiden av brua. Her er det bedre egnet for å trene flying og jeg vektla dette med de fleste ekvipasjene i dag. Hadde felles pause sammen med de andre nede ved bilene.

Koselig drøs i pausen

Godt med en matbit

Det ble en flott dag dette også. En fikk intensiv trening over tid, noe som viser igjen i resultatet. Figurantene fikk etterhvert god dreis på hvordan de skulle jobbe som figuranter med de ulike hundene. De ble flinke til å plassere seg i terrenget, og gi minst mulig påvirkning for at hundene i størst mulig grad skulle løpe frem og tilbake på eget initiativ. Brukte kort avstand mellom figurantene. Utover dagen var det tydelig at hundene ble slitne i hodet. Måtte ha korte økter og gjerne trekke figurantene nærmere, evt ha noe mer påvirkning, for å holde på konsentrasjonen til hundene.

Vi fikk også se hvor mye forskjell kvaliteten på belønningen kan ha å si da vi prøvde kattemat som belønning på noen av hundene. Interessen for å løpe ut økte betraktelig på enkelte. Viktig med GODE GODBITER!!!! Det er belønningen ute hos figurant som skal "drive" det hele, så fokus på figurantarbeidet er veldig viktig. Hunden skal virkelig ha lyst til å løpe ut på eget initiativ.

Det en også ser er at hunder som er godt trent, eks med ordinær lydighetstrening, er veldig vant med at belønninger kommer fra fører. De kan trenge noe tid på å erfare at andre enn fører kan være "kjekke".

Jeg tror at hunder som trenes ved hjelp av klikkermetoden vil ha et fortrinn i feks flyingtrening. Dette fordi de blir vant med å selv ta initiativ til ulike atferder, kontra å vente på kommando fra fører for å utføre atferder.

Fordelen med en godt trent hund i lydighet er i forhold til kontrollen på midtlinja, innkalling fra figurant eller senere etter blindslag, selve "skogslydighetsdelen".

Det aller viktigste er uansett å finne den metoden som passer og fungerer best for hver enkelt hund. Alle hunder er ulike og forhold til tidligere erfaringer, temperament og personlighet.

Vi avsluttet dagen med en oppsummering av hver enkelt ekvipasje og informerte om siste del av kurset som innebærer å delta på en av bruksgruppas ordinære lørdagstreninger. Da vil de få spesiell oppfølging av oss instruktører, og i tillegg få erfare hvordan en vanlig trening fungerer. Noen hadde allerede funnet en lørdag som de "booket" seg inn på, andre vil ta kontakt med oss etterhvert. De vil få tilsendt et evalueringsskjema på mail etter at siste del av kurset er gjennomført.

Aud Venke og meg var iallefall godt fornøyd med kurset. Var litt spent på det å ha helgekurs, noe vi ikke har gjort før, men vi følte begge at dette fungerte bra. Vi opplevde at alle deltakerne var ivrige, engasjerte og syns at dette var gøy. Håper virkelig at flere kan ha fått "smaken på" hva runderingstrening innebærer, og at de kan tenke seg å komme og delta sammen med oss på våre treninger. Her er noen glimt fra søndagens trening.

Molly ute hos figurant

Ronja hadde her en flott passering

Ylva blir belønnet


Balder 4,5 mnd storkoste seg


Ingen kommentarer: