tirsdag 6. oktober 2009

Sporkryssing i mørket

Pga høstferie og fri fikk jeg i dag anledning til å være med på mandagstreningen på Sviland. Det var et herlig vær i kveld, med sol og stille vær, men vi merket godt at kulden kom krypende utover kvelden da sola forsvant. Det vi fikk trent på i kveld var meldetrening, fellesdekk og sporkryssing.

Starta med å legge ut et kort spor til Maja på ca 200 m. La det på barnålsbunn inni "valpeskogen". Marina kryssa så sporet mitt to steder (markert med sløyfer). Det var sporkryssing jeg ville trene på i dag.

FELLESDEKK
Tilbake på området ble det en del drøs med de andre (hele 7 stk i kveld). Så hadde vi en fellesdekk med alle hundene. De lå så fint på rekke og rad. Det gikk veldig bra, og jeg belønnet Maja innimellom. Det er lenge siden jeg har trent fellesdekk. To ganger satte hun seg opp, gikk da inn og fikk henne ned i dekk igjen. Tilsammen lå de faktisk i 5 min.

MELDETRENING
Så ville jeg ha litt meldetrening. Slo meg sammen med Marina som også ville det.

Startet med to repetisjoner på trinn 1.
Gav henne løsbittet foran meg, hun gikk inn i utgangstilling, holdt fast og fikk "vis". Marina stod klar med en boks kattemat. Begge disse gikk fint og hun var faktisk ganske glupsk på å få i seg mest mulig kattemat fra boksen hver gang.

Trinn 2
, - fra marina og inn tok jeg bare en repetisjon på. Gikk fint det og. Inn på plass med bittet og holdt til jeg sa takk. Fikk så "vis" og belønning.

Trinn 3 (hele kjeden) tok jeg to ganger. Første gangen brukte hun litt tid på å forlate Marina og komme inn med bittet. Kan dette tydeligvis ikke godt nok enda. Måtte ha litt "is i magen" da for ikke å rope på henne, og hun kom til slutt frivillig. ("åja, sånn var det visst ja", så det ut som hun tenkte. he he.)
Andre runden gikk det litt mindre tid, før hun snudde og kom inn til meg med bittet. Men denne gangen slapp hun bittet hos meg før kommando, og ville løpe til belønning. Fikk stanset henne og gav henne bittet påny. Da holdt hun og fikk "vis". Det at hun slapp bittet tror jeg faktisk ikke har skjedd før under meldetreningen. Tydelig at kattematen var god belønning i dag. Neste gang må jeg huske å ta trinn 2 et par ganger før jeg tar hele runden.

SPORKRYSSING
Så var det sporet sin tur. Kunne ikke vente lenger for det begynte og mørkne allerede, og klokka nærmet seg halv åtte. Marina og meg la ivei opp til "valpeskogen". Inni her var det faktisk blitt helt mørkt. Marina klarte ikke finne startsløyfa si, og måtte overlate den jobben til Kira, he he. Kira fant sporet og godbitene som lå der, og de gikk avgårde.

Ingen av oss hadde hodelykter med oss så vi måtte klare oss uten. Det var jo litt dumt for meg, for jeg skulle jo egentlig se der sporkryssingene var, slik at jeg kunne se hvordan Maja reagerte. Ja ja, det var bare å gå igang. Skimtet heldigvis startsløyfa mi for den hang helt ytterst i skogkanten. Jeg gikk 90 gr mot sporet og Maja valgte greit rett vei. Heldigvis gikk Maja ganske sakte og jeg holdt meg ganske nær henne for å prøve å følge med på sporingen.

Plutselig drar hun mot høyre. OOOps!, der var visst første kryssing allerede. Sløyfa så jeg ikke noe til i mørket. Jeg holdt Maja litt igjen, hun snudde og fulgte nok Marina sitt bakspor nå. Hvor var nå krysset og hvor fortsatte nå sporet mitt henne da? Mistet totalt retningssansen der inne i mørket (den lille jeg har,he he). Plutselig ser jeg markeringen av krysset. Maja fortsatte på baksporet til Marina så jeg måtte stoppe henne igjen, før hun da valgte rett spor videre. Nå gikk det fortere og fortere med et godt drag i lina, hun var tydelig på spor nå ja. Var glad jeg gikk i barnålsskogen, der er det jo rimelig flatt iallefall, for nå var det stupmørkt og jeg måtte bare henge på Maja så godt jeg kunne.

Etter en liten stund ser jeg faktisk den andre markeringen av sporkryss, idet vi farer forbi. Maja durte bare rett forbi uten å markere på noe. Videre bar det. Så vinkler Maja rett mot venstre. Jeg regner med det var helt riktig, for det var en veldig tydelig sporatferd, og jeg hadde vinklet ned mot den lille bekken. Nede ved bekken vinkler hun igjen langs denne og går rett på slutten.
Puh, gikk jo bra det. Var glad det ikke var et lengre spor jeg hadde lagt.
Neste gang skal jeg definitivt ha med hodelykta. Virker som Maja trenger litt tid på å sette seg skikkelig på sporet. Da er det kanskje lurt å legge sporkryssingen litt lenger fremme enn jeg gjorde idag. Første kryssing kom bare etter ca 30 - 40 m.

Alle de andre som hadde gått spor var kommet helskinnet tilbake, og alle hadde funnet sluttene sine. Ikke verst det i mørket og uten lykter. Så var det å gi gass for å komme hjem til 71 gr. nord som jeg følger med på.

3 kommentarer:

Aud Venke sa...

Dei var flinke på fellesdekken. Og sporing avr jo ganske så utfordrande i mørkret :). Maja er blitt flink til å treffe på sporet. Eg må vel snart ta opp kryssing eg òg. Syns det er blitt kjempespennande med spor. Ekko har litt av det Maja har. Det tar litt tid før han er såpass på at han ikkje lar seg avlede

Gro sa...

Du har jo et godt grunnlag som har drevet en del med ID-spor med Ekko. Der handler det jo og om å følge rett spor.

Det å bli avledet evt få sportap, er jo naturlig at kan skje. Det som er viktig er jo at de klarer finne igjen sporet, og ikke mister interessen etter et avbrudd. Og ikke minst at vi tobeinte blir flinkere etterhvert til å lese sporatferden deres og stole på hundene. Syns jo Ekko og du er blitt kjempeflinke jeg da.

Tone sa...

Ja, spor er gøy!
Gro: Du kan med fordel la kryssingen komme senere i sporet, slik at Maja får satt seg skikkelig på først. Gå både 100 - 200 m før krysningen kommer. Krysning kan også komme rett før slutten (ev gjenstander) slik at hundene raskt får belønning for å følge rett spor.
Noe annet å tenke på er om krysningen skal være like gammel, eldre eller ferskere enn selve sporet?
Man må variere, og jeg tror det enkleste er at krysningen er eldre. Dvs at man feks legger spor i runderingsløypa etter at folk har rundert der.
Hva som er vanskeligst av lik og ferskere krysning er kanskje individuelt og erfaringsbasert.
En lik alder krysning vil jo være temmelig lik, bortsett fra individualferten og da må man vite om hunden følger individualfert eller om den følger "knust-vegetasjons-fert". Slik er kanskje ferskere kryss ofte enklere for den skiller seg mye ut fra det sporet man går, men samtidig er det også ofte mer fristende å gå over på et ferkere/lettere spor?