lørdag 10. oktober 2009

Sopp-plukkere både her og der..........

Det var et aldeles nydelig treningsvær i dag. Strålende sol, blå himmel og en liten bris........herlig!! Var fremme på Sviland litt litt over ni. Ville legge et spor til Maja før runderingstreningen begynte. Marina og Kari D. M. var allerede på plass, men de var ute og luftet hundene, så sporet la jeg selv.
Det gikk på venstre side av grusveien inn fra stien der. En runde bortover til de høye skogene og tilbake igjen. Det ble på ca 600 m. Sporet skulle få ligge til etter runderingstreningen.

Maja var førsteman ut. Planen i dag var :
  • Figuranter helt skjult og langt ut, minst på 50m (har hatt dem nærmere under passeringstreningen/flyingen i det siste).
  • Unngå sporløsning. Maja har hatt en tendens til å trekke bakover og har nok fått en del sporløsninger på denne måten. Figurantene måtte derfor trekke frem på midtlinja, gå ut for så å trekke tilbake i posisjon.
Nå var vi bare tre stk i dag, så jeg måtte styre midtlinja selv. Jeg ville gjøre det slik at jeg stort sett hentet Maja ute hos figurant. Denne ble så med inn til midtlinja. Etter at Maja hadde gjort funn, og mens hun ble belønnet på andre siden, fikk jeg "styrt" figuranten i rett posisjon, før jeg gikk ut og hentet Maja. Sånn var iallefall planen.

Før oppstart plasserte jeg begge figurantene ut til de første to slaga. Valgte en påvirkning (lyd) på første slaget. Gikk flott, Maja rett ut og fikk funn av Marina. Ut og hentet Maja og tok Marina med inn på midtlinja. Sendte maja ut på neste slag. Hun gikk her litt for langt foran figurant og "misset" henne. Kalte inn og sendte pånytt. Denne gang med en påvirkning. Denne gang løp hun også litt foran, men var nær nok til å få fert og fant Kari.
Kari belønnte både lenge og vel, mens jeg fikk plassert ut Marina på andre siden. (langt frem og trakk tilbake og i posisjon)

Så hentet jeg Maja og tok med meg Kari inn. Der kom der plutselig to gamle mennesker spaserende oppover midtlinja. Sopp-pukkere selvfølgelig. De tuslet sakte oppover og gikk ut i terrenget rett ved der Marina lå. Ehhhh...... prøvde med å si litt forsiktig at vi holdt på å trene hund her, men det tok de tydeligvis med stor ro. "Ja, ja de er vel ikke farlige de vel". Så tuslet de videre "in slow motion". De fant selvfølgelig sopp der ute og gikk omkring på sopp-plukkervis, med øynene plantet godt ned i bakken og lutet rygg. ÆSJ, de hadde ikke tenkt å bevege seg vekk heller tydeligvis.
Til slutt måtte jeg bare be Marina trekke fremover i løypa, over på andre siden av myra. Ba henne gå i en god bue ut, for så å trekke inn igjen lenger der fremme. Sendte så Maja ut (uten påvirkning). Hun løp fint ut og fikk funn av Marina. Denne gangen kalte jeg inn Maja, etter å ha fått plassert ut Kari. Fikk henne fint inn til meg før jeg stilte opp og sendte på andre siden, på Kari. Nok et fint slag og funn.

Marina kom nå inn til midtlinja, men nå ser vi at vinden plutselig kommer forfra. Da var det jo ikke så lurt å sende fig. frem for så å trekke tilbake. Sendte derfor Marina ut bakfra denne gangen også. Hentet Maja og ba Kari også trekke fremover der ute pga vinden. Fikk to fine slag til uten å bruke påvirkning (lyd).
Sendte så Marina ut for et siste slag på andre siden av brua over elva. Hun gikk langt ut og over myra. Hun lå nok mye lenger ute enn 50 m, men der var fin vind her så jeg håpet det ville gå greit.
Det ble et flott langt slag på Maja og funn av Marina. Hentet Maja der ute og hun lå nok på sikkert 80m tenker jeg.

Er godt fornøyd med økta, på tross av sopp- forstyrrelser. Det ble totalt 8 slag der Maja kun fikk påvirkning (lyd) på de to slaga helt i starten. Det er et godt driv utover på slaga. Hun har fortsatt litt tendenser til å trekke enten litt frem eller tilbake, men men hun søker bra og gjør jo funn alikevel. Må bare passe på fremover å unngå sporløsninger så godt jeg kan ved hjelp av strategisk utplassering av figurantene. Husk vindretning!!
Maja trenger som regel å "vannes" litt underveis. Det må jeg huske på å gjøre kontrollert for å unngå stopp på vei ut. (I dag stoppet jeg og lot henne drikke i elva, etter å ha hentet henne hos fig.)

Sporet

Hadde en god pause så sporet var blitt over fire timer gammelt da jeg startet. Var en smule spent da jeg var ganske så sikker på at jeg hadde fått en del ferske sporkryssinger av div. soppplukkere som var i skogen i dag. (De dukker opp overalt for tida.)

Starten gikk fint, men farten øker på underveis og det blir en del sikk sakk gåing syns jeg. Borte ved den høye skogen slår hun over på et annet spor. Hun er tydelig på spor, men i og med at jeg selv hadde lagt sporet i dag, visste jeg at det var i feil retning. Jeg holder igjen og etter litt frem og tilbake drar hun avgårde riktig vei.
Fortsetter med en del sikk sakk gåing, men i rett retning. Over bekken og myra og går rett på slutten i kanten av myra opp mot grusveien. Bra jobba! Etter å ha spist slutten legger Maja seg rett ut, tydelig sliten. Jeg sjekker GPS'en, mens hun hviler litt. Slik så det ut:


Sporlegger meg: blått, Meg og Maja: gult (den røde er et gammelt spor)


Tar av sele og line og går opp på grusveien. Nå lå der et spor til et sted her oppe, på andre siden av veien. Kari hadde ikke fått tid til å gå det, så jeg "fikk" det av henne.
Var usikker på om jeg skulle gå det siden Maja virket sliten. Men jeg er ikke før kommet opp på veien, så har Maja funnet det, og går avgårde av seg selv på sporet.

Her er det tydeligvis godbiter i sporet for Maja går og spiser litt underveis. Jeg lot henne bare gå løs og fulgte etter. Det bar over haugen og ned skråningen. Litt frem og tilbake ute på gresset og så dreier hun mot barnålskogen igjen. Hmmm hun har etterhvert retning mot asfaltveien. Nå ser hun ikke ut til å finne godbiter, så vi er nok av sporet. Jeg får ropt henne til meg og tar på sele og line. Kari sa at slutten lå over veien, men mente hun asfaltveien mon tro? Jeg fant ut at det var best å ringe Kari.
Neida, det var over grusveien, ikke asfaltveien. Jeg tar med Maja tilbake og går oppå "ryggen" der jeg tenker at sporet må krysse forbi. Etter en liten stund finner hun det igjen og her er det og godbiter. Vi kommer til grusveien og krysser denne.

OOOPs, der nærmer vi oss stedet der alle tortillalefsene ligger. Vil Maja løpe rett bort dit tro? Nei, hun går faktisk rett forbi dem. Nå blir det virring igjen. Hun går frem og tilbake og rundt og rundt. Kari sa at hun hadde merket slutten med ei sløyfe, men her henger det flere gamle sløyfer.....

Vi holder på en god stund før Maja endelig ser ut til å ha funnet sporet igjen. Der er og godbitene i sporet. Flott!! Og endelig der er slutten!!!!!
Kari hadde hentet leken som lå som slutt og lagt ut en av mine kattematbokser. Så nå ble det kattematfest på Maja. Vi var nå faktisk ikke mer enn ca fem- ti meter fra der min forrige slutt på det andre sporet lå.

Vi var nå godt fornøyde begge to og tuslet oppover til bilen igjen. Gikk en liten tur og slappet av en stund i det flotte været før vi kjørte hjem.

Maja "gjemte seg" da hun skjønte det gikk mot "inn i bilen tid".

Hvor er du Maja??

Der var du ja

En god og trøtt Maja

3 kommentarer:

Aud Venke sa...

Stilige bilete av Maja i sporet ;). Koffor tar du dei inn til midtlina? Det forstod eg ikkje.

Gro sa...

He he, bildene er ikkje fra sporet, men rett nedenfor bilene, på siden mot grustaket. Hun gjemte seg der når jeg pakket sammen og skulle kjøre hjem.

Jeg måtte ta figurantene inn til midtlinja for at de ikke skulle lage spor der ute på vei fremover i løypa. De gikk i stedenfor fremover midtlinja og ut i skogen et stykke foran der jeg skulle sende Maja på neste slag. Så trekker de tilbake i løypa istedenfor.
Det er fordi maja har hatt tendensen med å trekke noe bakover når hun løper ut og da har hun så ofte truffet på sporet til fig og sikkert fulgt dette frem til der fig ligger.

Aud Venke sa...

å ja