lørdag 15. september 2012

Helse-oppdatering og litt trening og tur

Helsefronten ja, der er jeg "på ventestadiet". Veterinæren kunne ikke med sikkerhet påvise skadet korsbånd til tross for nye røntgenbilder og undersøkelse. Symptomene tyder på det, men det er ikke sikkert. Kan derfor velge mellom å operere nå og risikere at de åpner leddet og ikke finner noe, elller å vente og se det litt an. Bakdelen med å vente er at hvis leddbåndet er skadet så kan det oppstå større skade, forkalkninger og meniskskader, og i verste fall kan leddbåndet ryke helt.

Et vanskelig valg....... Men jeg har foreløpig valgt å vente litt. Har tatt henne av Metacam og skal rett og slett bruke henne som normalt og se hvordan det går.

Nervepirrende å bruke henne som normalt, redd for halting igjen samtidig som jeg nesten håper at hun vil begynne å halte igjen for å få en mer sikker diagnose og kunne operere "med god samvittighet". Ikke helt greit dette. Hvis det skulle bli operasjon er det to veterinærklinikker som anbefaler TTA operasjon. En litt "nyere/annerledes form" for TPLO der vinkelen på bein endres slik at korsbåndet blir overflødig. Disse anbefaler ikke tradisjonelle metoder med erstattning av leddbånd for raser av denne størrelse.
Hun på Stavanger smådyrklinikk ville heller ikke anbefale "tight rope". Hun hadde gjort det før, men hadde opplevd infeksjon i etterkant av operasjon og det hadde ikke vært kjekt. Hun hadde også forhørt seg litt rundt omkring ang denne typen operasjon og der var ikke mange som brukte og anbefalte denne.

Har altså prøvd å starte opp med litt trening igjen og vanlige turer. Ingen halting.... Det er faktisk gått 2,5 uke siden hun haltet sist. Tenk hvis det ikke er noe galt med leddbåndet. : ) Tenk hvis det bare var noe annet, (ikke alvorlig) som gjorde haltingen. Det hadde vært deilig. : )

Har vært på noen treninger og gått litt spor og latt henne ha frittsøk istedenfor rundering foreløpig. Har hatt et par litt lengre gode turer i Bråstein og på Alsvik. Ingen halting .....

I sportreningen fokuserer jeg for tiden på vinkler. Har lagt korte spor (ca 200 -300m) med en del vinkler og lagt gjenstander rett etter vinkelen som belønning. Har merket vinklene for å kunne holde igjen, bremse farten og se hva hun gjør. Ser at hun ofte kan være noe unøyaktig og går litt for mye på sekundærfert. (dvs ikke midt i sporkjernen)
Det kan føre til unøyaktige vinkler der hun lett går av. Har forsøkt å holde litt igjen før vinkelen og synes dette har hjulpet noe. Av og til går hun veldig bra, andre ganger ikke. Spora har ikke hatt lang liggetid kun et par timer og derfor også mye fert. Vinden har jeg heller ikke vært så nøye med, så det kan også ha innvirkning på hvordan hun går. Tendenser til høy nese og overvær enkelte ganger.

Her er sporet fra lørdagenens trening (Maja og meg gul)

Her er loggen fra mandagens spor (Maja og meg gul)


På runderingstreningen på Sviland forrige helg fikk Maja et frittsøk nede i grustaket. Hadde lagt ut Kari L. og  Katrine slik at jeg visste så noenlunde hvor de var. Gikk inn i grustaket samme vei som figurantene, noe som kanskje ikke var så lurt, men i og med at jeg visste hvor de hadde gått, kunne jeg lede Maja vekk fra sporferten og dermed få dem på overvær. Kari fikk hun fert av et godt stykke fra og la avgårde. Ikke vanskelig å se på Maja når hun fikk noe i nesen. Katrine var det litt verre å finne. Hun hadde lagt seg litt inn i skogen på nedsiden av asfaltplassen. Maja fikk først noe i nesen og forserte grøfta, men så så det ut til at hun mistet den igjen og kom tilbake på asfalten. Vinden var nå i en slik retning her at hun mest sannsynlig ville få fert av sporene hvis hun gikk langt nok frem. Det gjorde hun og igjen forsvant hun over grøfta. Ble vekk en stund og etter å ha ventet litt måtte jeg kalle opp på radioen for å høre om der var funn. Det var det, men jeg hadde ikke hørt fig's melding om funn på radioen. Fikk beskjed om at hun heldigvis ikke hadde kommet rett i sporgata inn til figurant. ; ) Godt jobba av Maja, hun liker virkelig å jobbe på denne måten med overvær, det er tydelig.

Har også hatt en fin tur på Alsvik forrige søndag med Tone og Isi. Flott vær men skikkelig vindfull dag. Måtte gjemme oss litt vekk i skogen under pausen for å finne ly for vinden. Her er diverse bilder.

Gry og Silja skal rundere på Sæland

Silje og Pia trener på området

Kari med Dea og Aud Venke 

Renate og (Tess?) med god kontakt 

Kristin med Hera i farta

På tur i Alsvik 

Maja finner skygge i pausen

En flott solskinnsdag (i ly for vinden)

Avslapping 



2 kommentarer:

Kristin og Hera sa...

Krysser fingrene for at alt er i orden med Maja!

Herlige bilder :)

Gro sa...

Takk Kristin. Det gjør virkelig jeg også. : )