fredag 21. november 2008

Og så kom snøen....

Inspirert av kurset i helga som var, har jeg vært ekstra motivert for å trene mye hjemme den siste tiden.
Vi har lekt mye innomhus, trent på hold fast, og hun har vært ganske så ivrig på å ta tak og hatt skikkelig drag i ulike gjenstander. (myk bitepølse, "hjemmelaget" saueskinn, løsbitt) Har også trent en del på utgangsstilling (klossemetoden uten klossen). Dette har gått veldig bra. Hun blir kjappere og kjappere på å komme fint inntil foten. Hadde til og med en frivillig svenskeinnsitt fra posisjon foran meg. Det har hun aldri gjort før. Jeg har hele tiden hatt vanlig utgangsstilling, dvs hun går rundt meg. Ikke tvil om at klossemetoden har "skylda" for dette.
Dekk og bli, burlek og target på flat hånd har gått også gått strålende. Det hun enda ikke har skjønt er at hun fortsatt skal touche hånda mi, etter at hun har tatt en gjenstand i munnen. Da ser hun bare ut som et spørsmålstegn....... ; )

Jeg så derfor frem til torsdagens trening med gjengen i kveld. Til tross for snøvær og sommerdekk, stilte vi opp på trening. Snø er uansett bedre enn regn. Men kaldt på fingrene det er det.
Jeg trente sammen med Anne Lise og Torhild i kveld. Øvelsene jeg valgte var utgangsstilling, lek, lineføring/FVF. Og i hundetreningsverden er der jo som kjent både oppturer og nedturer.....

  • Utgangsstilling/venstrevendinger (klossen)
Oppturen ble utgangsstillingen. Her er hun kjempeivrig. Kommer kjapt inntil foten. En ny utfordring som kom til syne her er at hun i iveren begynner å svinge litt for langt bak med rompa. Altså, går videre rundt meg etter at hun er kommet inntil. Får se på om dette ikke kan løses ved hjelp av belønningsplassering lenger fremme og muligens litt tidligere klikk. Evt belønne med høyre i stedenfor venstre hånd. Får prøve meg litt frem her.

  • Lek
Nedturen ble leken. Hun ville overhodet ikke leke i kveld. Jo mer ivrig jeg blir på å få henne i lek, jo mer unnvikende og uvillig blir hun. Hun viser tydelig dempende signaler til meg......... Dette er en stor utfordring for oss........... for hjemme er det helt annerledes. Der kan hun invitere til lek og er som regel helt grei å få i lek, men ute på appellplassen er det tydeligvis ikke noe kjekt. Lurer på hvorfor???
Ute på tur kan hun være variabel. Av og til går hun lett i lek, andre ganger ikke. Hmmm......
Kanskje hun forbinder apellplassen kun med godbit? Og ikke vil leke av den grunn?
Skal jeg fortsette å prøve når hun så tydelig vegrer seg og demper?
Kan jeg prøve å leke på en annen måte?
Skal jeg gi opp hele lekingen på apellplassen?
Kanskje jeg må legge vekk alle andre øvelser og bare tilby lek til henne der? Tror jeg da må være kjapp med å belønne med godbit hver gang der er antydning til lekeinteresse. I dag var der ikke noe å belønne......
Kan kanskje også belønne lek med å få trene eks "klossen"?
Mange vnskelige spørsmål dette.....

  • Lineføring
Trente også litt på lineføring både med bakovergange og forover. Maja går faktisk bedre når jeg går fremover. Hun har mer fart og riktigere posisjon da. Dette er nok fordi det er dette jeg har trent mest på. Får øve mer på bakovergangen og få opp tempoet her også. Merker at hun ofte går fortere hvis jeg klarer å få opp tempoet mitt bakover.

Vi avsluttet med en fin liten kveldstur i nydelig snølandskap. Snøtunge trær er virkelig et flott skue. : )

2 kommentarer:

Aud Venke sa...

Ang leik: Sjå Morten sin blogg og linken vidare: http://klaveness.blogspot.com/2008/11/hvordan-fikk-jeg-bra-lek.html

Er det tips å hente der?

Tone sa...

Tror kanskje at hvis du skal få Maja mer glad i å leke på appellplassen, så må du kutte ut godbiter helt en periode (1 - 2 mnd). Bare tilby leking, kanskje ikke tilby godbiter for å leke heller...
Les hva bla Morten skriver i sin blogg om dette.
Men det er også klart at lysten til å leke og virkelig like leken er ulikt "fordelt" hos hundene.

Noen liker det, mange kan bli bedre til å like det og noen vil aldri bli skikkelig glad i å leke.

Det er også forskjell på drakamp og jaktlek. Tror vel Maja helst er en jaktlektype, i tilfelle.
Hvis hun tydelig vegrer seg ville jeg ivertfall stoppet der og da.
Jeg har jo sett leken til Maja og hun leker jo litt, spesielt jaktlek når hun har funnet figurant. Kanskje hun liker å jobbe litt for "leken"?
Man har også lett for å tilby hunden leken litt for "sterkt", dvs at man vifter med den foran fjeste og nærmest dytter leken på hunden.
Kanskje det fungerer bedre å løpe vekk, gjemme leken, kaste den vekk, kappløpe med/uten hunden mot leken osv. Noen liker pipedyr, noen liker "oink" (eller "øøøhhh") griser... Prøv/lån andres leker istedenfor å kjøpe nye.

Eller kanskje man bare må innse at ikke alle hunder liker å leke...?
Det spørs hvor viktig du synes det er for treningen, fremgang osv

Det er du som kjenner Maja best og som må bestemme hvordan du vil belønne henne, uansett hva andre måtte mene :-)