lørdag 8. november 2008

Ustabil og skiftende vind på Sviland

Der var mange på trening i dag på Sviland. 7 personer og 6 hunder var møtt frem. Jeg la først ut to spor til Maja helt på nedsiden av myra, et på hver side av grusveien.
Maja var sist ut på runderingen. På tross av lite og skiftende vindforhold, ville jeg prøve et overværssøk i første økt. La ut to figuranter langs elva og startet søket. Første figurant fikk hun i nesen veldig raskt. Hun lå bare ca.50 m oppover elva. Kom en god trekk og akkurat da. Etter belønning gikk vi videre. Jeg skulle kanskje ha gjentatt prosedyre for oppstart av frittsøk, men det gjorde jeg altså ikke.
Vi gikk oppover skogen uten at Maja reagerte på noe fert. Kom opp til brua og der snudde jeg. Visste ikke akkurat hvor figuranten lå, bare at hun skulle befinne seg før brua. Etter å ha gått et stykke bakover, kunne jeg plutselig se figuranten. Maja hadde enda ikke fått fert fra der hun gikk og hun fortsatte nedover. Plutselig ser jeg henne reagere, halen begynner å gå når hun løper, og hun gjør funn av Aud Venke. Grei økt, men kunne ønsket noe mer stabil vind og litt lenger avstand mellom figurantene. Men det er jo greit at de innimellom får bryne seg på lite og vanskelig vind også.

I andre økt etter pausen ville jeg ha vanlig rundering med enkeltslag.
Sendte på vindsiden først, uten annen påvirkning. Maja sprang langt nok ut men kom i fremkant av figurant og dermed ble det ikke funn her. Hun trakk litt frem og passerte laaangt fra meg og rett over på andre siden. (Hun hadde nemlig observert at denne figuranten gikk ut, det var nok ikke så lurt....) Valgte derfor å gi Maja belønning som om det første slaget var et tomslag. Imens trakk figurant på vindsiden frem.

På tredje slaget (på vindsiden) dreide Maja bakover i løypa istedenfor å springe rett ut. Hun sprang denne gangen også langt ut trakk fremover og fikk så funn av Kari. (mulig hun fikk sporløsning her)

På fjerde slaget (lesiden) valgte jeg å sende uten påvirkning. Etter noen meter ut stoppet Maja opp. Jeg ventet henne ut en stund, men til slutt tok jeg noen skritt mot henne og gjentok kommando. Hun fortsatte litt, sakket så av igjen...... men så fortsatte hun og fikk til slutt funn av Gro Anita.

På femte slaget gikk Maja igjen bakover i løypa før hun trekker fremover igjen. Maja er nå ute av syne og vi venter og venter. Har hun ikke funnet Kari? Rart......
Aud Venke som er på midtlinja går litt utover for å se. Til slutt er hun så langt ute at hun kan se at Maja er hos fig. og får belønning. Vi har bare ikke hørt at Kari hadde meldt om funn.

Nå ville jeg ha litt påvirkning sjette slaget på lesiden. Fikk en kvistknekk av Gro Anita. Er litt usikker på om Maja registrerte det. Ventet litt før jeg sendte. Hun sprang nå rimelig greit ut til funn hos figurant. Avsluttet der. (tror iallefall dette var det siste slaget, lider av litt hukommelsessvikt innimellom når jeg skal huske tilbake og skrive i bloggen.)

Oppsummert ser jeg at det å kjøre uten påvirkning går bedre. Det som ikke var så bra i dag var at hun hadde en tendens til å trekke bakover i løypa i stedenfor å springe rett ut der jeg sendte. Hun trekker jo frem der ute, men ville gjerne hatt henne rett ut og så heller fremdrift rett vei.

Må nok fortsatt bruke ulike påvirkninger innimellom og heller strekke tiden (evt ta en runde) før jeg sender. Må få prøvd å få til dette med en hare innimellom og se hvilken reaksjon jeg får på det.
Vil fortsette å trene overvær jevnlig, men lurer litt på om det er dumt å ha det samme dag som jeg også trener enkeltslag?? Kanskje hun blander litt disse formene sammen??

Tok spora til slutt. De hadde nå ligget i ca 3,5 timer. Da jeg går nedover veien ser jeg to biler stå parkert akkurat der sporene mine ligger. Søren og!!! Ser to folk med to hunder inni skogen her. Midt oppi mine spor. Grrrrr!
De forsvant da jeg kom helt frem, men de har nok sannsynligvis vært og rotet rundt i spora mine vil jeg tro.
Fikk problemer ja. Maja virket forvirret, dro nedover feil vei, ble stanset flere ganger og hadde problemer med å komme igang igjen. Hun gikk også mer vimsete enn hun har gjort den siste tiden.
Ja, ja jeg burde kanskje ikke gått disse spora, men nå gjorde jeg det og med tiden til hjelp kom vi oss gjennom begge to. Andre spor gikk noe bedre, men ikke særlig bra det heller.

Fikk samlet inn alle sløyfene etterpå og gikk en liten tur som avslutning på dagen.

4 kommentarer:

Tone sa...

"Nordavind fra alle kanter", ja det er vi vant med på Sviland...

Noen ganger trekker hunder bakover fordi vinden kommer forfra (og derfor har de kontroll der). Vet ikke hvordan det var der i dag.

Men det kan også komme av at de ved tidligere økter har funnet spor der bak, som fører dem til figuranten...
Skal ikke mange repetisjoner til av dette før de lærer å trekke bakover.
Hunder som ofte trekker bakover, bør få figuranter som de fleste ganger går ut foran, langt foran, for så å trekke bakover. Kanskje også man bør trekke figurantene inn mellom hvert slag slik at ikke hunden løper tilbake der fig var sist og følger sporet fremover. Mange hunder gjør det, ofte uten at fører el fig er bevisst på det.

Påvirkning kan også brukes. Har du prøvd å gi henne flere påvirkninger etter hverandre, på hver side? Såkalt klapperekke. Figurantene trekker fremover, også hund og fører inne på midtlinja. Det klappes el gis synspåvirkning på hver side i et par hundremeter.
Så tar man hunden tilbake til start/bilene mens figurantene trekker seg tilbake til start. Så begynner man å rundere.

Aud Venke sa...

Eg såg dei to bilane og tenkte på sporet ditt...

På det eine slaget trur eg at Mja gjorde det Tone skriv om å trekke bakover på grunn av vinden, men på eit av dei andre var det nok sporet som hjelpte henne.

Ho spring ikkje ut som ein jetmotor, men eg har i bakhovudet ein hund som ikkje gadd daffe ut til meir enn maks 2 figurantar for ca 1/2 pr sidan???? Ho gjennomførte alle no, måtte stoppe og tenke litt, men fortsette til ho gjorde funn. Dette er framgang.Og ho koser seg når ho kjem fram til figuranten. Eg blei rundkyssa og fekk vaska brillene då ho fann meg på overvêrsøket.

Gro sa...

Tone: Tja, tror nok at det med å løpe bak til er fig var før og finne fert/spor har noe med det å gjøre. Kanskje også vinden i visse tilfeller. Vi må bli flinkere til å legge ut fig riktig. Der slurver vi.

Klapperekke høres spennende ut å prøve. Får høre litt mer fra deg om dette.

Det som hadde vært kjekt hadde vært å vært observatør på deres runderingstreninger av og til. Uten hund. Da kunne jeg nok lært myyye. Tror du det hadde gått an?

Aud Venke: Ja det er viktig å se fremgangen. Og den er jeg jo fornøyd med. Er det rundvask som må til så er det flott at hun får lov til det. Kan jo instruere alle fig til å gjøre dette....

Tone sa...

Ja, klart du/dere kan være observatører på runderingstreningene våre. Vi får se når det passer og avtale nærmere :-)