lørdag 21. november 2009

Rundering i nytt terreng

I dag var en spennende dag. Vi skulle prøve ut et nytt runderingsterreng på Madla, nærmere bestemt skytebanen ved Madlatua. Dette er et militært eid område som innimellom brukes til skyte trening både av Madlaleiren og et lokalt skytterlag. Området er derimot ikke innegjerdet, og det betyr at det også brukes noe av beboere i området til tur og hundelufting. Nøkkelen til bommen henter vi hos vakta i Madlaleiren.
Vi valgte å kjøre et stykke inn i området og parkere et sted det også er et stort leskur, dvs tak over hodet er tilgjengelig i pausen hvis nødvendig.Herfra går det flere skogsstier innover i terrenget. I tillegg  kan vi nok også bruke grusveien som vi kjørte inn på til en mer åpen rundering. (dvs på den ene siden var det ganske tett vegetasjon enkelte steder, men på andre siden var det åpent og fint.)

Vi var syv stk som skulle rundere i dag. Vi fant ut at vi ville forsøke oss på den ene skogsstien først. Molly som var først ut, skulle egentlig ha flying, men vi fant fort ut at her var terrenget for tett til det. Det ble derfor stort sett enkeltslag der May Karin hentet henne hos figuranten. Det var enkelte steder svært tett einerskog så det var vanskelig å trekke frem både for figurantene og når fører/hund skulle gå på skrå tilbake til midtlinja etter funn. Fikk til et par passeringer der terrenget tillot det, men det var ikke enkelt. Måtte ha figurantene ganske  nær midtlinja, også fordi Molly er nybegynnerhund.

Etterpå fant vi ut at vi ville prøve en annen skogssti, der det ikke så fullt så tett ut. Der gikk det bedre, og er nok en mer egnet sti til vårt bruk.Fikk etterhvert også en del forrstyrrelser av folk som var ute å gikk tur, både med og uten hund. Håper det var det fine været som lokket så mange ut i dag..... 

Maja var siste hund ut i dag. På grunn av at dette var helt nytt terreng, valgte jeg å kjøre med nære og synlige figuranter. Det gikk flott. Hun hadde litt mer "rideranke-tendenser" i dag på figurantene da de ble passive og reiste seg opp, men klarte alikevel å trene på å forlate figurantene ved passivitet, uten rop fra meg. Jeg måtte derimot rope på henne etter at hun hadde løpt fra figuranten, for ellers løp hun rett tilbake på midtlinja uten å trekke skrått fremover mot meg der jeg nå stod.

Hun fikk et par "vinkelpasseringer" (dvs kom skrått inn langs midtlinja og ble sendt i vinkel fra meg og rett ut på neste figurant) Greit å trene på det og. Hun hadde stort sett beine fine utslag, men nå var jo det bevisst lagt tilrette for, ved å ha figurantene så nær og synlige. Jeg mener allikevel at det er det lureste å gjøre når en er i helt nytt terreng, eller hvis en er i spesielt vanskelig (tett eller bratt) terreng. Det er viktig å legge opp til at hundene lykkes, og at vi får beine fine utslag uten for mye stopp.
Det ble ikke så mange slag i dag (ca 8 slag tror jeg), på grunn av at løypa var så kort. Neste gang får jeg prøve å starte lenger nede på stien, eller evt bruke veien som er ei lenger løype. Aud Venke fikk tatt to fine bilder av Maja "in action" i dag. Se bare her:

Maja i farta


Passering


Det var uansett veldig kjekt å prøve seg i nytt terreng. Vi kan helt sikkert bruke dette innimellom fremover, selv om det var litt vel tett vegetasjon enkelte steder. Spesielt einerbuskene kan være et problem, både for folk og hunder å "trenge gjennom". Vi får prøve oss litt frem på de ulike stiene, og finne ut hvor det er best å rundere.

Vi hadde lunsj ved bilene, og etterpå var vi fire igjen som ville trene litt melding her på grusplassen.

Hadde to små økter med Maja. Var litt spent siden det gikk så dårlig på Sviland sist. Tok for sikkerhetsskyld å delte opp kjeden i momenter for å "pense" henne inn på hva hun skulle gjøre. Først en der hun fikk bittet foran meg, inn på plass og så ut til fig for belønning. Så en fra fig og inntil meg for avlevering og påvisning.
Deretter tok jeg to med hele kjeden uten så lang avstand. Gikk greit det og. Generelt hadde hun ikke stor fart i dag, men men ellers var det ok.

Andre økt tok jeg to repetisjoner på hele kjeden. Gikk bra det og, uten lange "nølestopp" hos figurant før hun kommer tilbake til meg. Får være fornøyd med dette. : )

4 kommentarer:

Aud Venke sa...

Eg trur du tenkjer rett, Gro. Og Maja gjorde fleire fine kryssingar i dag.

Meldetreninga mangla fart, ja, men ho var ikkje i tvil om ka ho skulle. Og det er jo viktig å ta med seg.

Tone sa...

Kjekt med nytt terreng! Hvor stort område var det, hvis du skulle sammenligne med noe annet...?

Ang meldetrening så kommer farten tilbake igjen, når du setter meldingen inn i runderingen (og sikkert innimellom andre ganger på ren meldetrening). Det viktigste er at hun utfører rett adferd (holder fast, osv).

Gro sa...

Det er ikke lange nok løyper til dere tror jeg.
Du har vel vært på skytebanen før du, har du ikke det?

Deres hunder er nok bedre og mer erfarne enn våre, i mer tett og ufremkommelig terreng så kanskje dere kunne brukt større deler av det?

Vi kan jo ta en tur med hundene der en dag og se.

Tone sa...

Ja, vi kan ta en tur der. Var jo mye på skytebanen tidligere, men la jo ikke så godt merke til terrengstørrelse og slikt da... Nå er det nesten slik, uansett hvor jeg er... "her var en fin runderingsløype"..., eller "dette er for lite for teigsøk", "for mye turfolk" osv. Ser terrenger på en helt ny måte etter at jeg begynte i NRH..he..he..
Så kjekke bilder av Maja :-)