lørdag 25. oktober 2008

" Helikopterstyrt ved Bjerkreimsenderen"

Her skimtes senderen midt i bildet
I dag var jeg med Tone på NRH sin trening ved Bjerkreimsenderen. Jeg skulle være figurant på et opplegg med praktisk trening. Var glad jeg kjørte firehjulstrekker på grusveien oppover mot senderen, for her var det bratt og svinget på veien oppover. Vel fremme satte vi opp lavoen ved standplass. Det var god vind, men foreløpig opphold. Inni lavoen var det godt og lunt, kjempedeilig egentlig. Utrolig hvor godt den tålte den sterke vinden.

Lavoen
Fikk presentert casen. Et helikopter hadde styrtet ved senderen og tre personer (Hugo, Ivar og meg) var fortsatt savnet der oppe.
De hundeførerne som skulle i søk her var Gro Elin med Storm (risenschnauzer) og Kristin T. med Clara (schaefer).

I tillegg skulle Ritva med Bizzo (tervuren) søke etter en fisker (Kai Erik) som var savnet etter en fisketur i et vann rett her oppe. Hun skulle søke i 100m omkrets rundt dette vannet.
Tone var i KO.

Hugo og Ivar skulle kjøre bil opp til senderen og jeg fikk sitte bakpå bagasjeluka (pga toseters bil) et stykke, opp til der jeg skulle gå ut i terrenget. Stedet jeg skulle ligge var ikke i selve søksområdet, men ved å legge meg her, (i transportetappen) ville en se om hundene slo på meg når de gikk på veien opp til senderen, og om hundeførerne ville være oppmerksomme og følge opp dette.
Ivar og Hugo skulle ligge i selve søkeområdet som var 200m i radius i en sirkel rundt senderen.

Vel på plass, la jeg meg til og ventet. Jeg lå ca 50m fra veien, i skjul bak en stor stein. Hadde også en jervenduk som jeg krøp oppi for å bli "usynlig". Bak meg var det en haug som nok kunne gjøre det litt vanskelig med vinden her. Virket som den skiftet litt både i retning og styrke pga terrenget. Været var foreløpig rimelig greit for der var opphold, og det var godt og varmt inni jervenduken.

Utsikten mot veien fra inni jervenduken
Etter en kort stund hører jeg Gro Elin og Kristin komme på veien. Kunne etterhvert også se dem fra der jeg lå. De slapp hundene løse og gikk et stykke forbi meg. Jeg syns det så ut som Clara snudde seg mot meg rett før de forsvant fra mitt synsfelt, og hun kan muligens ha fått noe fert her, men ingen hund kom......
Fikk gitt beskjed på sms til Tone om at de var gått forbi meg. Nå var det litt vanskelig å få kontakt pga dårlig dekning, så da jeg til slutt fikk melding fra Tone om å rope om hjelp, var de allerede langt avgårde -så det var nytteløst. Fikk vite at Tone var på vei oppover og at hun ville prøve å la Isi finne meg. Det gjorde hun, men det var tydelig at hun måtte jobbe en stund i området før hun fikk lokalisert hvor ferten kom fra. Hun fikk gå rett i lek, (ehhhh "brødbitene til Storm") da hun kom frem.

Vi gikk tilbake til standplass og fikk etter en stund melding om at det var gjort et funn ved senderen. Hugo var funnet "omkommet". Det var Clara og Kristin som fant ham, via sporoppsøk fra bilen til Hugo. Etter enda en stund - ble også Ivar funnet av Storm og Gro Elin. Han hadde også slått på et spor der oppe, og hadde etterhvert også fått overvær av figuranten.

Tone og meg gikk opp på en topp for å se om vi kunne se noe til Ritva og Bizzo som var i søk etter fiskeren oppe ved vannet. Kunne ikke se dem, men fikk så melding om funn her også. Bizzo hadde søkt godt og hadde vært innom både spor og overværet av Kai Erik, som lå godt gjemt et stykke opp fra vannet.

Kai Erik og Ritva på vei tilbake
Nå var det lunsjpause. Vi rigget oss til inni lavoen, fikk tent opp bål og stekte pølser inni der. Mmmmm det smakte godt med varm lunsj. Helt genialt med den lavoen altså!!! "Sånn en sko me hatt på parkeringsplassen på OD og.... he he."

Pølsegrilling
Vinden økte på mens vi satt og spiste og det blafret godt i teltduken etterhvert. De hadde meldt skikkelig uvær utover ettermiddag/kvelden så vi måtte ta ned lavoen før vi startet på andre økt.

Nå var det Tone og Isi, Hugo med Marshall (schaefer) og Kai Erik med Umi (springer spaniel) som skulle få oppgaver. Kristin T. var i KO.

I min case var jeg en fisker som var savnet i et område med tre små vann, i nærheten av senderen.
Den andre casen var "foreningen for de uten stedsans" som var ute på ekskursjon, der tre av medlemmene hadde gått seg vill på fjellet. (he he, her hadde jo jeg passet godt inn) De savnede het Ritva, Gro Elin og Ivar.

Det var Kai Erik og Umi som skulle finne meg, mens Tone og Hugo skulle finne "de uten stedsans".

Jeg fikk forklart i hvilket område jeg skulle ligge og fikk også med meg en GPS til hjelp, der vannet jeg skulle finne var plottet inn. (bare for å være helt sikker.... he he.)
Jeg trasket avgårde oppover grusveien. Det var nå skikkelig sterk vind og en del av veien opp gikk i motvind. Hadde nesten problemer med å komme fremover innimellom. Pustet og peste godt gjorde jeg ja.
Gikk inn i terrenget og fant vannet der jeg skulle ligge. Ganske langt nede ved vannet var det en del store steinblokker - der fant jeg en flott liten "hule" å krype inn i. Hadde god utsikt mot andre siden av vannet. Hula var fin den, men gud sånn en steinsmak jeg fikk i "ræva" etterhvert. Lå veldig godt i le for den piskende vinden utenfor, så jeg frøs ikke. Knipset noen bilder mens jeg ventet.

Fin utsikt
Etter en god stund, og diverse stillinger utprøvd, så jeg Kai Erik og Umi på andre siden av vannet. De var på vei rundt på den andre siden av der jeg lå. Nå var det også begynt å regne og det sildret og dryppet vann inn i "hula". Veldig godt å ha jervenduk i slikt et vær.
Observerer at de nå er på vei tilbake og rundt på min side av vannet. Jeg gjør klar kamera for å prøve å knipse Umi i det han kommer. Yes, der var Umi.
Han kom helt bort til meg og oppå beina mine før han rygget ut og tok bittet. Umi kommer tilbake til meg en gang til (hadde visst sluppet bittet på vei inn) før jeg blir funnet "i god behold" av Kai Erik.

Påvisning
Krøp ut av hula mi og kastet litt tennisballer til Umi. Flink gutt det!!
Uværet var nå over oss og vi stavret oss tilbake til veien i regn og blåst. Radioen til Kai Erik hadde ikke dekning så jeg måtte sende sms til Kristin om at jeg var funnet. Ble hentet i bil av Hugo etter å ha kommet et lite stykke nedover veien. Det var jo luksus. Godt å sette seg inn i bilen i slikt et vær. : )
De tre medlemmene i "foreningen for de uten stedsans" var heldigvis også funnet i god behold. Vi kom oss i bilene og startet på hjemtur.

Her ligger noen flere bilder, men de ble fryktelig dårlige i dag. Har tydeligvis ikke klart å holde hendene i ro......

2 kommentarer:

Aud Venke sa...

Ja. lavvo skulle vi hatt :-).

Elles så såg det jo veldig kjekt, men kaldt ut. Godt jobba Gro.
Var det for å slippe å mobbe deg at du blei fiskar i staden for medlem i den berømte foreningen??

Gro sa...

Ja det var kjekt og faktisk ikke så kaldt. Det verste været kom jo helt på slutten når vi var ferdige.

He he, jeg gav klar beskjed at den foreningen passet ypperlig for meg, men noen måtte jo være fisker og, så da bare ble det slik. Og så var det jo Tone som hadde laget opplegget med fiskeren og det er alltid greit å bruke hennes GPS slik at jeg kommmer på rett sted.... (litt flaut å havne på feil sted som jeg jo tidligere har klart å gjøre....)