søndag 26. oktober 2008

Søndags-spor

I dag sov jeg kjeeempelenge, det var deilig. Stod ikke opp før i halv tolv tiden. Siden Maja ikke fikk trent i går, ville jeg ta noen spor med henne i dag. Skulle på ettermiddagsbesøk og tida gikk så fort at det måtte bli spor på markene her i nærområdet.
Været var mildt sagt skiftende her i dag. Hadde akkurat kommet meg ut for å legge sporene, så kom der ei skikkelig høljebyge med påfølgende kraftig vind. Pga den sterke vinden tenkte jeg at det var lurt å legge sporene mest mulig i medvind for å unngå for mye spredning av fert til siden for sporet.
La opp sporene slik at jeg gikk først et spor på ca 100m la ned slutten. (Dette ble et spor med bare en vinkel) Så fortsatte jeg å gå direkte på neste spor som ble med noen flere vinkler og dermed litt sidevind på enkelte av strekkene. Gikk også over et steingjerde og krysset en beferdet sti. Ny sluttboks. Så kom det tredje i fortsettelsen av dette. Det gikk på nesten bare dyrket mark med kortere gress og en del sidevind. Hadde vel tre vinkler, krysset igjen samme beferdete sti, og mot slutten ble det mer vegetasjon/utmark. Gikk også over et nytt steingjerde og slutten lå ca 10 m etter dette. De to siste spora var vel på ca 150 m hver. Kan ikke legge godbitdepoer her pga at der er så mye kråker ol., så de hadde forsvunnet uansett.

Jeg håpet at sløyfene ville henge til tross for den sterke vinden. Kom meg i hus og da skein det plutselig opp med sol og greier.
Ventet i ca 1 og 3/4 time før jeg gikk spora. Startet med sporoppsøk på første spor. Tok litt tid før hun fant rett spor, her hadde det helt tydelig vært folk. (et poulært lekeområde for barn dette) Til slutt kom vi da oss avgårde. Her gikk hun veldig bra. Rett i sporet. I sidevinden ligger hun en halvmeter til side for sporet, noe som jo er helt naturlig. Vinkelen tok hun også greit nok. (dvs gikk først en halv meter rett frem før hun svinger og kommer seg inn på rett spor igjen.) Fant godbitboksen/slutten.

Så fortsetter vi nå rett over en dyrket mark og i en høyrevinkel. Denne tok hun også helt greit. Vi nærmer oss der jeg har vinklet over steingjerdet. Den var helt perfekt, hun går nøyaktig der jeg gikk over og vinkler til høyre igjen etter gjerdet. Så et stykke beint frem, der drar hun plutselig i vinkel til venstre, der jeg ikke har gått. Hun var veldig "påståelig" så her kan det også ha gått andre folk tror jeg. Fortsetter langs marka og krysser helt greit den stien som går tvers over marka her. Tar igjen greit en vinkel ut på marka og finner ny sluttboks rett ved et traktoregg.

Siste sporet går tvers over denne dyrkede marka, krysser på nytt stien. Her går hun også litt til side for mitt spor, men jeg godtar dette på grunn av vinden. Kommer så frem til noe utmark og vinkler igjen. Her går hun feil et par ganger og jeg stopper opp og holder igjen. Så finner hun igjen sporet og vi fortsetter inn i mye høyere gress. Går helt flott her, vinkler veldig bra opp en bakke og rett over steingjerdet der jeg har gått. Etter gjerdet vinkler hun litt feil, men stanser selv og leter seg tilbake til sporet og der var også siste slutten. Litt innunder noen trær/busker.

Nok en god økt med sportrening syns jeg. Litt vanskelig å vurdere hvor langt jeg skal la henne gå til side for sporet før jeg stanser henne..... (1/2, en meter, to meter ?) det var det med vinden da (sidevind), og hvor nøye jeg skal være.....?
Kan nok med fordel legge godbitdepoer underveis, gjerne et par meter etter en vinklene. Det kan senke farten og gjøre henne mer nøye. Men da må sporet legges et annet sted enn her hjemme.
Tror ikke det gjorde noe at sporene kom rett etterhverandre nå i dag, det er da så mye lettere å legge her hjemme som det er begrenset med plass. Hun gikk iallefall greit videre etter belønningene.

3 kommentarer:

Tone sa...

Hvis du sov til 11.30 så var klokka egentlig 12.30...he..he.. Eller er det vintertid som er den egentlige tiden?? Og hvor blir tiden egentlig av...??? Burde vi ha sommertid hele året, men det blir jo som om det var vintertid hele året...eller???

Nei, over til noe mer konkret (det er en sen søndagskveld..)
Så bra at sporene går så fint nå. Det blir bra fremgang når du får trent ofte (nok). Men hold på en stund til ( 10-20 spor til..) med å være nøye på å merke sporene og å holde litt igjen når hun går av. Men i sidevind kan de gå sporene ca 1/2 - 1 meter fra, synes jeg, ikke så veldig mye lengre...men det spørs jo hvor mye sidevind det er :-)

Prøv så ofte som mulig å legg godbitdepoer, så får du belønnet henne i sporet.

Gro sa...

Eg sov te 12.30 ja egentlig.... Herlig!

Ja, får fortsette en stund til med slike spor. Bør nok ha godbit depoer også ja. Og kanskje også i starten på sporet, da hun ofte tuller litt i starten syns jeg. Men vil ikke godbitboksene også fungere litt som belønninger i sporet, når sporet fortsetter etterpå? Eller er dette ikke så lurt? Ellers kan og vil jeg jo også legge en leke i slutten i tillegg. Bare ikke her hjemme.

Aud Venke sa...

Du er flittig med spora, Gro. Og flink til å hugse detaljar. Eg gløymer stadig vinden. Smart å legge i nærmiljøet for då kan ein jo få gjort andre ting medan ein ventar.